ВИ ГО ПРЕТСТАВУВАМЕ МЛАДИОТ МАКЕДОНСКИ ВИРТУОЗ РИКАРДО ХУНА

/

Рикардо Хуна е роден на 03.07.2002 година во Скопје. На возраст од 10 години, започнал да свири на кларинет под менторство на проф. м-р Благојче Трајковски, во високото музичко училиште ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј” во Скопје. Учествувал на неколку музички фестивали, независни проекти и интердисциплинарни изведби.

Добитник е на повеќе национални и интернационални натпревари како што се:

1. Меѓународен натпревар за солисти „Охридски бисери” – Охрид, јуни 2013 – прва награда;

2. Натпревар на музички и балетски педагози на Македонија, Скопје, декември 2014 – гран-при;

3. Меѓународен натпревар за солисти „Охридски бисери” – Охрид, јуни 2015 – прва награда;

4. Државен натпревар на млади музичари во организација на „ХармониМБ” – Скопје, мај 2016 – гран-при;

5. Меѓународен натпревар за солисти „САКСЛАР” – Скопје, ноември 2017 година – прва награда;

6. Меѓународен натпревар за камерна музика – Кавадарци, ноември 2018 година – специјална награда – дуо кларинети (Рикардо Хуна, Горјан Арсовски);

7. Меѓународен натпревар за солисти „САКСЛАР” ноември 2018 – гран-при ;

8. Меѓународен натпревар за млади музичари „Охридски бисери” – Охрид, јуни 2019 – прва награда;

9. ЕMCY награда и др.

Покрај тоа, Рикардо учествуваше на мастер класите на Илијан Илиев 2013 (Бугарија), Жан Мишел Бертели 2019 (Франција), Петар Танески 2018 (Македонија) и Едвард Сарафин 2019 (Бугарија). Во моментов зема часови со својот татко Себастијан Хуна и неговиот ментор проф. м-р Благојче Трајковски.

Претходна статија

ДИСЦИПЛИНСКАТА КОМИСИЈА ЗА ИНСПЕКТОРОТ ШТО ГО ОТКРИ СКАНДАЛОТ СО ЛАЖНИТЕ ЗВАЊА НА ДУТ ЗАБРАНЕТА ЗА НОВИНАРИ

Следна статија

РУСКА РОК ГРУПА ЈА УКРАДЕ „БОЖЕ ЧУВАЈ ЈА ОД ЗЛО“ НА ТОШЕ

Најново од Истакнато

Нова албанофобија

Пишува: Никица Корубин За време на одморот од “одбраната на идентитетот” од Бугарите, формата се одржува