|

Унгарскиот парламент денеска гласа за прием на Шведска во НАТО

Се очекува Унгарија денеска да го ратификува приемот на Шведска во НАТО, со што ќе се отстрани и последната пречка за влез на оваа скандинавска земја во Северноатлантската алијанса.

Гласањето во унгарскиот парламент, кое треба да помине без проблеми по посетата на шведскиот премиер Улф Кристерсон на Будимпешта на 23 февруари, кога двете земји потпишаа договор за вооружување, ќе стави крај на повеќемесечното одложување на приемот на Стокхолм во НАТО, објави Ројтерс.

Стокхолм ја напушти својата политика на неприклучување кон воени сојузи заради поширока безбедност во НАТО, по рускиот напад врз Украина во февруари 2022 година. Кога Шведска ќе влезе во НАТО, ќе стане 32-та членка на Алијансата, по Финска, која минатата година стана 31-ва членка.

Турција долго време го одложуваше ратификувањето на членството на Шведска во НАТО, барајќи поостра акција од Стокхолм против милитантите од Курдистанската работничка партија, за кои вели дека се со седиште во Шведска. Шведска, за доброто на приемот, ги промени своите закони и ги промени правилата за продажба на оружје за да се приспособи на Турција.

Ројтерс наведува дека одложувањето на ратификацијата на Унгарија е помалку јасно и дека на овој начин Будимпешта изразила повеќе гнев поради шведските критики за насоката на демократијата на Унгарија отколку што имала какви било конкретни барања.

Слични Објави