УНИЦЕФ и УНХЦР: Непридружуваните и разделените деца кои бегаат од Украина мора да бидат заштитени

/

Генералната директорка на УНИЦЕФ Кетрин Расел и Високиот комесар на ОН за бегалци Филипо Гранди во заедничката изјава истакнуваат дека меѓу бегалците од Укарина, кои веќе ја надминуваат бројката еден милион, стотици илјади се деца, меѓу кои и такви кои се без придружба или разделени од своите родители или членови на семејството.

-Децата без родителска грижа се под зголемен ризик од насилство, злоупотреби и експлоатација. Штом овие деца се префрлат надвор од границите, ризиците растат. Ризикот за трговија со луѓе исто така се зголемува во вонредни состојби, предупредуваат генералната директорка на УНИЦЕФ Расел и високиот комесар на ОН за бегалци Гранди.

УНИЦЕФ и УНХЦР ги повикуваат сите соседни и погодени држави да осигураат итна идентификација и регистрација на непридружуваните и разделени деца кои бегаат од Украина, откако ќе им се дозволи пристап до територија.Претходна статија

Петровска: РСМ по три децении стана полноправна членка на Алијансата и тоа во клучен момент за европската безбедност

Следна статија

Завршена третата рунда преговори меѓу Русија и Украина

Најново од Вести