| |

УНИШТЕНА И РАЗГРАБЕНА КУЌАТА НА ЕСМА

Куќата на Есма и Стево Теодосиевски, која по нивната смрт требаше да биде музеј на хуманоста и музиката, сега е ограбена и опустошена. Извадени се дури и санитариите, чешмите, однесена е и оградата, а дипломите и признанијата на Есма и Стево се фрлени во контејнер. Клучот од куќата го имаат внуците на Есма, кои го оспоруваат тестаментот на кралицата на ромската музика.

Куќата на Есма е празна, недостасуваат вредни работи од околу 300.000 евра / ФОТО: Приватна архива
И покрај валидниот тестамент на Есма не можеме да ја реализираме желбата на Есма и Стево Теодосиевски, куќата во која тие живеја, по нивната смрт да биде музеј на музиката и хуманоста. Ова денеска во Утрински брифинг го истакна претседателката на хуманитарното здружение кралицата Есма и Стево Теодосиевски, Зорана Костовка.

– Во тестаментот пишува дека куќата е сопственост на државата Македонија, на Министерството за култура, со нагласок да биде дом на хуманоста и дом на музиката. Оваа куќа е и така изградена. Ова е подарок од 726 квадрати кој Македонија го добила од Стево и Есма, со замислени поставки каде што ќе се види нивниот труд и работа.Тоа беше дамнешна желба за која со години говореа во сите медиуми, и Стево и Есма. Сега проблем прават внуците на Есма, кои сметаат дека куќата им припаѓа ним, и покрај тоа што не се споменати во тестаментот. Ние четири години одиме по судови, влезени сме во лавиринтите на правниот систем, а од Министерството за култура не се заинтересирани за нивниот имот, објаснува Костовска.

Целиот напис прочитајте го овде.

Извор: Слободен печатСлични Објави