| |

Василев: Бугарија ќе ѝ помогмне на земјата што се бори против агресорот

Бугарија ќе и помогне на земјата што се бори против агресорот. Ова го изјави вицепремиерот и копретседател на партијата „Продолжуваме со промената“ Асен Василев на прес-конференција во БТА.

Според него, во моментот се набљудува невидена економска агресија врз Бугарија.

„Бугарија беше ставена на списокот на непријателски земји. Руската амбасадорка си дозволи изјави кои се некомпатибилни со нејзиниот статус на амбасадор. Изјави што, ако беа дадени од бугарскиот амбасадор во Русија, тој одамна ќе беше протеран. И покрај фактот што Бугарија не испратила директно оружје за Украина, тие работи се случуваат. Ова не е нешто ново или изненадувачко. Само треба да се вратиме малку наназад во историјата. За време на Втората светска војна, Бугарија не објавува војна на СССР. Бугарија одржува дипломатски односи во текот на Втората светска војна. војна со Советскиот сојуз.Бугарија не испраќа војници на Источниот фронт а сепак Советскиот Сојуз и објавува војна на Бугарија и тука влегува со војска и наметнува воени репарации и извезува 162 фабрики од Бугарија“, изјави Асен Василев.

Според него, политиката Бугарија да се преправа дека нема агресор не функционира.

„Ние не бараме конфликт, не бараме војна, но кога војната ќе ни дојде на прагот, ќе ја сретнеме и ќе го одбиеме агресорот. Ова мора да му биде јасно на апсолутно секој агресор, без разлика кој е тој. Натпреварот во којшто некој се обидува да ни кажува што да правиме, некој се обидува да не силува, некој се обидува да не уценува – заврши. Во овој конфликт Бугарија ќе и помогне на земјата што се бори против агресорот“, рече Василев. Според него, тоа треба да биде јасно.

Слични Објави