(Видео) Директорот на бугарскиот архив доц. д-р М. Груев: Вистината за тоа кој бил Гоце Делчев веќе е достапна до секоја точка на светот

//

Специјално креирана веб-страница со документи напишани своерачно од Гоце Делчев ја открива тајната на неговата личност, неговите револуционерни борби и многу лични детали и меѓучовечки врски. Веб-страницата gd.archives.bg е креирана од Државната агенција „Архиви“ на Бугарија.

„Долго време имавме идеја заедно со нашите македонски колеги да направиме веб-страница за Гоце Делчев. После извесно време од причини што ги разбирам, тие – без да одбијат да се вклучат, практично престанаа да работат на оваа идеја. Подоцна, заедно со нив, реализиравме уште една идеја – за балканските фотографи од крајот на 19 и почетокот на 20 век – убава изложба, која во моментов се одржува во земјава“, вели во интервју за БГНЕС претседателот на ДА „Архив“. доц.Михаил Груев.

„Ние како државна агенција „Архиви“ почнавме самостојно да работиме на имплементација на сајтот за Гоце Делчев и можам да кажам дека навистина успеавме да собереме се што е дојдено од раката на Гоце Делчев. Има и шифрирани негови писма, меѓутоа, кои не се вклучени на страницата бидејќи не се дешифрирани. Шифрата е позната, па ако некој има волја да почне со работа, ние ќе ги обезбедиме писмата“, истакна доц. Груев.

Во овој сајт на едно место е собрано практично сè што излегло од раката на Гоце Делчев и е зачувано во бугарскиот и македонскиот архив. „Признавам дека може да има уште неколку документи во некои други архиви во Република Северна Македонија, но сите документи од Бугарија се цврсто покриени и изложени“, додаде директорот на ДА „Архиви“.

Сајтот е креиран во партнерство со Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методиј“ и Регионалниот историски музеј во Благоевград.Идејата за создавањето на страницата потекнува од желбата на нејзините автори да не објаснуваат кој е Гоце Делчев и што направил, туку неговите документи да зборуваат за него. „Целта на целото ова дело не е ние да кажеме каков е Гоце Делчев, туку секој што го интересира неговата личност, во неговата ера, во историјата на ВМРО, директно да се обрати до овие документи. Да може да се види на кој јазик пишувал, каков е неговиот ракопис, каков е интимниот свет на оваа личност. Затоа што обично големите историски личности се претставени како икони, но всушност Геце е исклучително приземна и љубезна личност, во жив контакт со партнерите на кои им пишува. Главниот дел од овие писма се до раководителите на пунктовите на неговата организација во Ќустендил, во Дупница, во Л’џене, како и до задграничните претставници на организацијата во Софија“, рече проф. Груев.

Веб-страницата вклучува и малку познати документи кои се однесуваат на Гоце Делчев и даваат контекст. Некои од нив се објавуваат за прв пат, но генерално веќе објавените и се познати на јавноста. Во наше издание од 2003 година беше објавено она што се однесува на неговите односи со задграничното претставништво во Софија. Целта на авторите на страницата е да ја прошират неговата содржина со документи во кои Гоце е адресант.

Во ДА „Архив“ се чуваат и видео документи поврзани со Иван Михајлов, кои се донирани од неговата последна секретарка Вида Боева. Таа обезбеди 19 снимки од негови видео интервјуа. „Тие се крајно љубопитни и не се прикажани на бугарската јавност. Моментално работиме на студио за дигитализирање на аудио и видео документи на магнетни ленти кои ќе бидат дигитализирани, со надеж дека ќе го видат светлото на денот пред пошироката јавност по Нова година. Најинтересните документи што ги нуди страницата откриваат детали и љубопитни фрагменти за неговите чисто пријателски односи со овој круг револуционери и истомисленици, кои всушност се исклучително вредни“, заклучува проф. Груев.

Претходна статија

Си сака мирно решение за Тајван, но не се откажува од употребата на сила

Следна статија

Проф. д-р Ангел Димитров: РС Македонија не се однесува како земја кандидат за членство во ЕУ

Најново од Вести