| |

(Видео) Илиев: Повеќе од 30 години по распадот на Југославија, РСМ останува во канџите на антибугаризмот

Бугарија мора да сфати дека против себе има една одмаздољубива Србија, која прави планови како да ги прекрои границите на Балканот против бугарскиот национален интерес, вклучително и во Република Северна Македонија.

Грдото лице на српскиот шовинизам се крие зад геополитичкиот проект „Српски свет“.

И покрај промените во постјугословенска Македонија, застрашувачката матрица во која се репродуцираат антибугарските упоришта остана.

Ова во интервју за БГНЕС го изјави Кирил Илиев, докторант на Институтот за балкански студии при Центарот за трахологија и меѓународен уредник во платформата Divident.bg.

Кирил Илиев истакнува дека агресивната реторика на Скопје се разгорела кога станало јасно дека Бугарија и РС Македонија ќе треба да го решат историскиот спор.

„Токму, историјата се покажа како камен на сопнување на кој се сопнаа Бугарија и РСМ во обидот да ја следат линијата на добрососедство и пријателство, како што е нацртана со Договорот. Историјата не е цел сама по себе, таа мора да ја објасни сегашноста. Во овој случај, интересно е кој во Скопје ја спречува вистината за историјата и историскиот наратив. Што ќе биде толку страшно ако Скопје ги отвори архивите и ја пишува историјата онаква каква што била, а не како што со години ја толкуваат југословенските историчари“, вели докторантот на Институтот за балкански студии.

Тој со жалење истакнува дека повеќе од 30 години по распадот на Југославија, РСМ останува во канџите на антибугаризмот.

„За жал, во постјугословенска Македонија, иако дојде до промена на политичките генерации, а донекаде и на владејачките политички сили од ВМРО-ДПМНЕ со СДСМ, и покрај овие промени, злобната матрица во која се репродуцираат антибугарските упоришта, беше зачувана“, потенцира Кирил Илиев.

Според него, тоа се должи на фактот што историскиот наратив на македонизмот, кој секогаш е спротивен на бугаризмот, претставува политика на негирање, која ја репродуцира секој политички овластен човек во РСМ.

„И ова се случува затоа што никој не сфати дека иако РСМ стана членка на НАТО, таму не беа прекинати оние невидливи нишки што ги поврзуваат Скопје и Белград. Тие се граделе неуморно во изминатите 100 години откако Вардарска Македонија се најде под српска окупација. Оние сили кои ги поставија темелите на овие политичари, кои моментално владеат во Скопје, сè уште очигледно го имаат својот лост на влијание врз РСМ. Тие се уште сакаат со сите сили и средства да го минираат патот до Софија“, истакнува Илиев.

Во таа насока, тој додава дека неодамна отворениот клуб во Благоевград го финансира Бил Николов, кој е познат по својата антиевропска, антиамериканска и анти-НАТО реторика. Тој има невладина организација во Канада, која очигледно се користи за чисто хибридни цели за да ги попречи односите меѓу Софија и Скопје.

„РСМ, која го направи првиот чекор кон почеток на преговори со ЕУ, требаше да се обиде да ги смири проблемите со Бугарија, а не да ги разгорува. Тоа што го направија со овој клуб секако не е во духот на пријателството и добрососедството. Овој потег претставува и прекршување на членот 11 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, кој беше склучен во август 2017 година“, додава Кирил Илиев.

Тој се фокусираше и на српската поддршка за антибугарската политика на РСМ.

„Србија има неколку нерешени прашања од големи размери, кои многу сериозно ја ангажираат српската политика и ја одредуваат на одредени критични точки. Тоа се Косово, Црна Гора и Република Српска, а дури потоа доаѓа РСМ. Србија успева да одвои поголем буџет од Бугарија и да финансира партии, медиуми, невладини организации и лоби групи. Во последните неколку години, гледаме дека српскиот иредентизам е многу жив и силен“, предупредува историчарот.

Доказ за тоа е лансирањето на проектот „Српски свет“.

Експертот потсетува дека првично се говореше дека „српски свет“ духовно ќе ги обедини Белград, Бања Лука и Подгорица. Кога човек ќе ги отвори историските архиви и ќе види кои биле целите на српската пропаганда пред повеќе од 100 години, таму се прикажува истото – обединување на Србите на Балканот.

„Зад навидум бенигните ветувања на Белград стојат планови за прекројување на границите. Важно е да им се нагласи на сите оние кои имаат некакви заблуди, дека нема доволно територии на Балканот, кои да ги задоволат српските аспирации за повеќе територии. Бугарската држава мора да сфати дека од спротивната страна има сосед кој е одмаздољубив и прави планови за прекројување на границите на Балканот против бугарскиот национален интерес, вклучително и во Република Македонија“, категоричен е Кирил Илиев и додава. :

„Зад најавениот геополитички проект „Српски свет“ се крие грдото лице на српскиот шовинизам, кој всушност има експанзионистички планови кон соседите“.

Илиев потсетува дека Србија традиционално е поддржана од Русија во нејзините планови за дестабилизација на Балканот. Ова е јасно зацртано во однос на Босна и Херцеговина, која е слабата алка на Балканот и најлесната алка која некако може да се исфрли од рамнотежа.

„Зачестените средби на Милорад Додик со Владимир Путин се доказ дека ако Русија некако сака да го запали огнот на војната, најверојатно ќе ги искористи Босна и Додик, кој не е познат по тоа што е балансиран, мирољубив. и прагматичен во реториката и постапките“, предупредува Илиев.

Тој ја советуваше нашата политичка елита да ги отвори историските книги и да види која е генезата на проблемите на Балканот и зошто Бугарија и Србија повеќе пати биле во судир.

„Потоа треба да ги бараме различните лостови за контраакција и за односи со овој наш сосед, кој од една страна вели дека сака да прави бизнис и да гради инфраструктурни проекти, а од друга страна тврдоглаво продолжува да не ги почитува правата. на Бугарите во Западните покраини. Да не се лажеме, 100 години по Нејскиот договор, според кој тие станале дел од Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, врз нив бил практикуван геноцид со кој бројот на Бугарите е намален на занемарлива бројка, за која сега Србите кажуваат дека е безначајна, за да ѝ посветуваат некакво посебно внимание“, вели за БГНЕС историчарот и меѓународен уредник Кирил Илиев.

Слични Објави