Бугарскиот претседател Радев зеде учество во откривањето на споменик посветен на 11 македонска пешадиска дивизија под врвот Тумба на Беласица

//

Хероите кои влегоа во нерамноправна битка за обединета, независна и горда Бугарија, ни ја оставија својата лекција дека националната меморија и достоинството не се наследуваат, туку се бранат секојдневно. Најголемата награда за самопожртвуваноста е истата да не се заборави.

Со овие зборови, под врвот Тумба во Беласица, претседателот Румен Радев учествуваше на откривањето и осветувањето на воениот споменик на војниците од 11-та македонска пешадиска дивизија. Шефот на државата положи венец на споменикот и им оддаде почит на загинатите.

Претседателот во својот говор го истакна светиот идеал на илјадниците бугарски доброволци од Македонија, кои пред повеќе од еден век се вклучиле во дивизијата за да ја заштитат својата татковина.

„Падините на прекрасната Беласица засолниле многу од нив во нивната земја“, рече Румен Радев, додавајќи дека уште тогаш соборците го обележале патот на дивизијата со споменици, меморијални фонтани и крстови во спомен на хероите, вклучително и во реонот на врвот Тумба..„За жал, перипетиите на времето и повеќе од една злонамерна рака варварски избришаа многу од овие места. Но, охрабрува тоа што денес сè повеќе го откриваме долгот кон нашите предци, уништувајќи ги долгогодишните заблуди и срамежливост кои ги оставија во заборав бугарските воени гробници и споменици“, нагласи Радев.

Претседателот посочи дека воениот споменик на војниците од 11-та македонска пешадиска дивизија ќе ги надмине сите предизвици на времето, бидејќи ќе ги собере потомците кои ја изразуваат својата заслужена благодарност до хероите кои се бореа за нашето достоинство.Претходна статија

Бугарски научници одат во Стразбур за да им ја објаснат бугарската позиција за РС Македонија на европратениците

Следна статија

Бујар Османи го награди со признаница професорот Даниел Сервер познат по своите антибугарски ставови

Најново од Вести