(ВИДЕО) ЈУЖНОАФРИКАНСКИОТ ГРАД КЕЈПТАУН- ЕДЕН ОД НАЈУБАВИТЕ СВЕТСКИ ГРАДОВИ

//

Кејптаун е вториот најнаселен град во Јужноафриканската Република по Јоханесбург. Тој е провинциски главен град на Западен Кејп, како и легислативен главен град на ЈАР, каде се наоѓаат парламентот на ЈАР и многу владини канцеларии. Кејптаун е дом на 64% од населението на Западен Кејп. Тој е еден од најпознатите мултикултурни градови во светот, како одраз на неговата улога како главна дестинација за имигрантите и иселениците во ЈАР.

Градот бил прогласен за Светски главен град за 2014 година од страна на Меѓународниот совет на здруженијата за индустриски дизајн. Во 2014 година, Кејптаун бил прогласен за најдобро место во светот што го посетиле The New York Times и The Daily Telegraph.

Кејптаун е познат по неговото пристаниште, како и неговата природа во цветната Кејпска област, вклучувајќи ги и добро познатите обележја — Трпезната Планина и ’ртот Кејп Поинт. Кејптаун се карактеризира како еден од најубавите градови поради неговата географија.

Кејптаун првобитно се развил околу неговото пристаниште како станица за холандските бродови кои пловеле до Источна Африка, Индија и Азија. Пристигнувањето на Јан ван Рибек на 6 април 1652 година го направи овој град првата европска подалечна дестинација на Замокот на Добрата Надеж и останал најголем град во Јужна Африка сè додека не бил заменет со Јоханесбург, како резултат на откривањето на злато и дијаманти во Трансвал во 1887 година. Кејптаун има 2,9 милиони жители. Површината на Кејптаун изнесува 2.499 км2, со што тој е помал од другите јужноафрикански градови, но со помала густина на населението. Кејптаун е збратимен со Ница, Франција.Претходна статија

ВИДЕО: ШО ПРАЕШ? ЕВЕ ГО ШЕТАМ МАЛИОТ…

Следна статија

(ВИДЕО) КОЛЕВ: ДПМНЕ ЈУНАЧКИ МОЛЧИ ДОДЕКА ВО ШТИП СЕ СЛУЧУВААТ НЕМОРАЛНИ ТЕНДЕРИ

Најново од Истакнато

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да

Туѓа влада

Facebook статус на Никола Димитров Новата опаковка на предлогот е апсолутно истиот непоправлив дебакл со кој