|

(Видео) Кои луѓе беа обележани како „бивши“ од комунистичкиот режим во Бугарија и кои се заборавените херои на Западните покраини

Кои се „бившите“ луѓе за комунистичкиот режим? На какви репресии се изложени? Како опстојуваат под „народната“ власт? Со какви методи комунистичката пропаганда ја „исмејуваше“ бугарската елита пред 9 септември 1944 година? Какви трауматични спомени чуваат преживеаните и нивните потомци?

Одговорите на овие прашања ќе ги слушнете во емисијата „Памет без давност“ на познатиот бугарски новинар Горан Благоев и неговиот соговорник доц. д-р Ангел Џонев.

Овој дел од емисијата е посветен на една тема која сè уште се заборава – темата за делото и пожртвуваноста на Бугарите од западната периферија, кои по Спогодбата од Ној кренаа вооружен отпор против југословенскиот режим. Како била основана и развиена тајната револуционерна организација на Бугарите од западната периферија „Вртоп“?



Слични Објави