(Видео)Нешков: Петков беше заблуден од Скопје дека е можно брзо решение на проблемите и дека е можен компромис

//

„Кирил Петков одлучи дека сам ќе си реши се’, без да го слуша мислењето на сите луѓе кои во изминативе 30 години вложија напори да се реши прашањето со РСМ. Бугарија треба да го реши ова прашање. Бугарија очигледно ќе вложи многу напори, бидејќи очигледно властите во Скопје немаат желба да имаат нормален однос со нас“. Ова во студиото на Нова телевизија го изјави новинарот Љубчо Нешков.

Според него, не е можно кабинетот безусловно да го поддржи членството на РСМ во ЕУ без да ги информира парламентот и претседателот.

„Мислам дека ова е практично невозможно. И изјавата на премиерот во петокот вечерта го потврдува моето мислење. Не е важно дали ќе има Консултативен совет за национална безбедност бидејќи потпретседателот се сомнева дали треба да има. Она што е поважно е дали Кирил Петков има што да му соопшти на овој Совет. Во овој случај, ситуацијата е подраматична во друга насока – Кирил Петков дозволи во овие 6 месеци да биде доведен во заблуда од македонските власти, дека е можно брзо решение и дека е можен компромис“.

Според него, премиерот ветувал вести секоја недела на почетокот на годината, но во петокот признал дека тоа не довело до никакви резултати.„Економските односи се на ниво пред пандемијата. Инфраструктурата е на ниво на поранешна Југославија пред 30-40 години. Во културата, во транспортот – имаше ветувања што не се случија“, рече Нешков.

Претходна статија

„Киднаперот“ и „заложникот“ ќе се сретнат во Рим

Следна статија

(Видео) Колев: Бугарското општество ја има загубено довербата во РС Македонија

Најново од Вести