(Видео)Нешков: РС Македонија ниту денес, ниту во иднина ќе има поголем пријател и сојузник од Бугарија

///

“Ниту денес, ниту во иднина Северна Македонија нема да има поголем пријател и сојузник од Бугарија. Ние многу пати сме го демонстрирале тоа. За ситуацијата во која се наоѓаме сега, мора да подсетиме на две работи. На почетокот на 2019 година бугарската влада ги предупреди властите во Скопје дека Договорот не се спроведува, дека Комисијата не работи и дека мора да се преземат одредени чекори за да се оди напред. Овие сигнали не беа прифатени и така дојдовме до декларацијата и рамковната позиција, на Владата и на бугарскиот парламент. Тие потези не беа доволни за властите во Скопје да разберат дека повеќе не може така“, изјави новинарот Љубчо Нешков за Вulgaria On Air.

Тој истакна дека властите во Скопје целосно ја блокирале Комисијата, од две причини.

“Прво – затоа што имаше избори, потоа затоа што имаше коронавирус и беше опасно за бугарските членови, кои биле возрасни. Во меѓувреме тие почнаа да патуваат низ целиот свет и да користат стари структури за да извршат притисок врз Бугарија”, рече Нешков.

Според него, овие структури на притисок се опасни и за Бугарија и за целата Европска унија. Нешков смета дека тоталитарната идеологија е геополитички проблем и не може да најде место во ЕУ.„На Бугарија и требаат конкретни, јасни и видливи чекори, ветувањата дека го следат европскиот пат и водат европска политика дадени во Софија се празни од содржина. Овие луѓе, вклучувајќи го и Заев, почнуваат да манипулираат и да создаваат платформа и простор за кампања. против нас “, рече тој.

Претходна статија

(Видео)Коста Филипов: Заев одеше како цвеќарка во Европа да создава фронтови против Бугарија

Следна статија

Галуп: Седумдесет отсто Бугари не сакаат отстапки во спорот со Скопје

Најново од Вести