(Видео) Одбележуваме 78 години од смртта на Н.В. Цар Борис III Обединител

///

На денешен ден одбележуваме 78 години од смртта на Цар Борис III (1894-1943), наречен Обединител заради фактот што за време на неговото владеење Вардарска Македонија, Беломорска Македонија, Западните покраини и Поморавието биле во административните граници на Царство Бугарија.

Цар Борис умира по кратко боледување на 28 август 1943 г.

Цар Борис III е погребан во манастирската црква на Рилскиот манастир. На левата страна од гробот се наоѓа резба изработена на 10 октомври 1943 г. од жители на село Осој, Дебарска околија, на која е напишано:

„ На своя Царь Освободитель Борисъ III отъ признателна Македония. “Говор на Неговото Величество Цар Борис III Обединител за време на осветувањето на бугарските воени знамиња…Претходна статија

30 000 луѓе од 2019 година чекаат бугарско државјанство

Следна статија

ВМРО-ДПМНЕ: Шилегов мандатот ќе го заврши со четири стана, луксузна куќа во Карпош и хациенда во Маврово

Најново од Вести