|

(Видео) Памет без давност: Бугарите ли го создадоа македонизмот?

Во овој дел од емисијата зборуваме за еден контроверзен документ од историјата на ВМРО и македонското ослободително движење – т.н. Мајски манифест од 1924 година. Заедно со д-р Георги Георгиев од Институтот за историски истражувања на БАН, Горан Благоев бара одговори на прашањата: што ги принудува некои од водачите на ВМРО да бараат соработка со Коминтерната и СССР;

Дали Мајскиот манифест е повлекување од бугарскиот карактер на Македонија? Зошто угледниот водач на македонските Бугари, Тодор Александров, одбил да го потпише овој документ, но сепак да плати со својот живот?

А исто така – зошто единствениот потписник на Мајскиот манифест кој не беше убиен, туку почина на поодмината возраст во Белград, беше Димитар Влахов, кој ја напушти ВМРО за да стане член на БКП, а подоцна – соработник на југословенскиот диктатор и дебугаризатор Тито?Слични Објави