| |

(Видео)Петар Колев: РСМ ги гази правата на Бугарите со помош на одговорен фактор во Софија

Не можев ни да замислам дека ќе бидам сведок на таков брутален фалсификат и кршење на основните човекови права, како што е правото на самоопределување на граѓаните на РС Македонија.

Ова за БГНЕС го изјави Петар Колев, лидер на партијата Граѓанско демократска унија (ГДУ), по повод пописните резултати во РСМ, според кои таму има точно 3504 Бугари.

„Не е важно дали се работи за Бугари, дали ќе одат на попис, на парламентарни избори или на фудбалски натпревар. Официјално тие се 3.500. Нашата партија лани учествуваше на парламентарните избори и ги доби фамозните 3.555 гласа. После една година има попис во РСМ и Бугарите се бројат како 3504. Следно што очекувам е дека ако има фудбалски натпревар, тогаш статистиката ќе биде дека 3517 Бугари го гледале овој фудбалски натпревар во РСМ. Сето ова ќе беше смешно, да не беше жално и да не беше трагично“, рече Колев. Тој се надева дека сега ќе се запалат светилките на некои луѓе во Бугарија кои носат важни политички одлуки.

Петар Колев е дециден дека оваа бруталност и варварство кон основните европски вредности, кои со децении траат во РСМ, мора веднаш да престанат.

„Ова е измама со достоинството на нашите сонародници во РС Македонија, ова е исживување и со самиот мене. Очекувам да има јасна и дефинитивна реакција од официјална Софија“, изјави лидерот на ГДУ.

Тој откри и некои детали од начинот на кој се спроведуваат овие таканаречени пописи во РС Македонија.

„Единствената етничка заедница која порасна повеќекратно е бугарската. Сите други заедници намалуваат како број, вклучувајќи ги и Србите, кои се намалени за 17.000. Единствените што се со зголемен број од претходниот попис се Бугарите. Го познавам нашиот семеен модел, никогаш не сум сретнал некој со десет деца. Имаме во просек по две деца. Единствена заедница во која има тотална диспропорција меѓу мажите и жените е бугарската. Ако во сите други заедници постои одреден паритет меѓу мажите и жените, кај Бугарите мажите се 35% повеќе од жените. Односно разликата е речиси два спрема во соодносот мажи жените. Кој тогаш ги роди овие бугарски деца за овие 20 години, ако нашите жени се толку малку? Ви ги давам овие примери затоа што се апсурдни. Ова е нешто што еден искомплексиран ум во Скопје уште еднаш сака да го демонстрира како грубо однесување не само кон нас македонските Бугари. Навикнати сме на оваа бруталност. Сакам да знам кога нашите браќа во Софија ќе се разбудат и со вистински очи ќе погледнат на овој потсмев што се случува со македонските Бугари под нивните носеви“, рече Петар Колев.

Според него, постои план кој веќе се реализира. Истиот е поврзан со барањето за отворање на Уставот и запишувањето на Бугарите како државотворен народ во него.

„Сценариото ќе биде вакво: по овој попис Бугарите се незначителен дел од општеството и нема да има потреба од отворање на Уставот. Најверојатно наскоро ќе слушнеме како историската комисија договорила цар Самуил да е цар на Бугарија. Најверојатно на тврдината во Охрид ќе биде поставена плоча на која ќе биде прогласен за цар на Бугарите. Потоа очекуваме да се отстранат 10-15 табли на кои што пишува за бугарскиот фашистички окупатор и тој повеќе нема да биде бугарски, туку ќе биде само фашистички. Бидејќи има 3.500 Бугари, нема потреба од промени во Уставот и го решивме проблемот со Бугарија и Бугарија ќе биде доведена во ситуација да ја крене бариерата за РСМ и Скопје да ги започне преговорите за влез во ЕУ“, изјави Колев. откриени.

Тој смета дека ова што се случува во РСМ со овој попис не е измислено само во Скопје, тоа се случило и со знаење на некој одлучувачки фактор во Софија.

„Знаеме дека над 90.000 граѓани на РСМ добиле бугарско државјанство во законска постапка во која го докажале своето бугарско потекло. Која е причината овие луѓе да не се самоидентификуваат како Бугари. Се надевам дека овие фактори во Софија, кои се преправаа дека нема попис во Македонија, во овој момент да ги сфатат и да ги променат трендовите по кои имаат тргнато“, повика Петер Колев.

Тој рече дека дознал од медиумите за одржувањето на коалицискиот совет за РС Македонија.

„Повеќе од јасно е дека очигледно, во тек е план кој треба да се случи по темата за РС Македонија. Повеќе од јасно е дека некои политички сили и структури во Бугарија испраќаат контрадикторни сигнали за нивниот став кон РСМ“, рече лидерот на ГДС.

Тој ги повика четирите партии во коалицијата да излезат и да му кажат на бугарското општество каква е нивната позиција. Колев потсети дека пред парламентарните избори во Бугарија, македонските Бугари се сретнале со сите политички сили. Во тоа време пред нив тврдеа дека цврсто ќе застанат во одбрана на правата на Бугарите во РСМ, за историската вистина, ќе се спротивстават на јазикот на омраза кон Бугарите во РСМ, ќе се обидат да ги отворат архивите на УДБА и тоталитарните служби во РСМ.

„Тоа се нивни изјави и затоа очекуваме денеска да излезат и да ни кажат дали нешто се променило. Се надевам и сакам да го задржам убедувањето дека не го смениле мислењето, но ако го смениле, фер е да излезат пред сите нас и да кажат кој е нивниот нов став“, изјави за БГНЕС Петер Колев, лидер на ГДУ.Слични Објави