|

Почна употребата на новото американско оружје: моќни бомби во Украина со домет од 150 километри

Нов тип на американско оружје, никогаш досега не користено во реални (без дострел) услови, по неколку најави се чини дека веќе се најде во рацете на украинските вооружени сили и дека веќе е користено во борбени дејствија.

Во Украина беше испратено ново оружје ГЛСДБ ( лансирана бомба со мал дијаметар), кое треба да и помогне на земјата разурната од војна попрецизно да ги гаѓа непријателските цели. Информацијата дека ГЛСДБ, која никогаш досега не била користена, се испраќа на бојното поле ја објави на крајот на јануари „Политико“, повикувајќи се на неименувани американски извори, пренесува Телеграф.

Тоа го потврдуваат видео снимките и информациите од другата страна на фронтот: руските сили наводно пронашле остатоци од една таква „летечка бомба“ во околината на Кремена. Објавената снимка покажува „карактеристични остатоци од крилото и опашката на воздушната бомба ГБУ-39/Б СДБ, која делува како боева глава за муницијата ГЛСДБ лансирана од ракетните фрлачи HIMARS“, според телеграмскиот канал „Воени Осведомител“.Слични Објави