(Видео) Проф. Димитров: РСМ не е подготвена за промени, а нивните учебници може веднаш да се сменат

//

Прашањето со PCM е важно, но повторно ништо не се случи. Ова е важен сигнал за севкупните ставови, но пред се за атмосферата во која работи нашата Заедничка историска комисија на својот 20-ти последователен состанок. Нема подготвеност за било каква промена. Ова за БНТ го изјави проф. Ангел Димитров.

Кон средината на минатата недела телевизиите главно се занимаваа со предлогот, попрво барањето на ДПМНЕ за распишување референдум, на кој, според нив, целосно би се отфрлил Договорот за добрососедство со Бугарија.

Оваа атмосфера беше позадината на која се одвиваа нашите разговори. Јасно можев да ја видам загриженоста на дел од колегите, бидејќи некои од нив рекоа дека се подложени на закани и притисоци кога нешто менуваат во својата позиција, нагласи проф. Димитров. Ова јасно сугерира што се случува во PCM. Студијата на Конрад Аденауер дава податоци за ставовите на луѓето. Според нив, најголем непријател на нивната земја е Бугарија – на вакво мислење биле 44 отсто. Нивниот најголем пријател е Србија – така мислат 37,4%. Над 65 отсто се поддржувачи на идејата за отворен Балкан, идеја што ја лансираше Србија, како некаква мала Југославија, рече проф. Димитров. Највисоко оценет претседател е Борис Трајковски, кој трагично загина под сомнителни околности во сообраќајна несреќа. Парадоксот е што Трајковски беше добар пријател на Бугарија, објасни професорот.Тамошните луѓе, кои тврдат дека имаат длабоки историски корени, размислуваат дури по 1944 година. Немаат сознанија за тоа што се случувало ни во првата половина на минатиот век, кога населението таму било прогласено за српско, и кога имало терористички режим, кога имало големо насилство и постојани репресии, тоа изгледа воопшто не ги интересира, ги знаат само пропагандите и манипулациите по 1944 година, за жал оваа пропаганда е антибугарска, истакна Димитров.

Гоце Делчев е постојано во нашата програма веќе трета година и не стигнуваме до него, всушност не се разговара за тоа, рече Димитров. Она што е одлучено и најавено е дека треба да се пристапи кон промена на нивните учебници. Зборуваме за учебникот надвор од нашата заедничка историја. Сигнал дека бугарската страна има намера прецизно да ги спроведе одлуките на комисијата даде нашата средба пред да заминеме за Скопје со раководството на Министерството за образование, кое со разбирање го прифати она што го решивме. Белешките за нашите учебници се општи, не допираат важни работи во толкувањето, но она што треба тие да го направат, за да видиме реципрочна акција, почитување на заедничката комисија, се сериозни измени во нивните учебници. Тоа треба да се направи веднаш. Учебниците може да се дополнат и без да се печатат нови, коментира проф.Димитров. Тој нагласи дека сета оваа политичка тензија во Скопје е на тема бугаризација. Многу е интересно што во 1990-тите највисоките политичари, па дури и самиот претседател говореа дека дојдовме до крајот на дебугаризацијата. Сега стравуваат дека ќе дојде до бугаризација, што е апсурдно. Самиот Пендаровски ова го дефинираше како небулоза, но рече дека треба да бидат мирни бидејќи имале длабоки историски корени, а тоа е и сигнал до комисијата, објасни проф. Димитров.Претходна статија

Херои-помочковци и предавници-дезертери

Следна статија

Стогодишната историја на МПО во САД и Канада претставена во изложба во градот Гоце Делчев

Најново од Вести