Стогодишната историја на МПО во САД и Канада претставена во изложба во градот Гоце Делчев

//

Во Историскиот музеј – Гоце Делчев вчера беше отворена изложба посветена на 100-годишнината од основањето на МПО во САД и Канада. Изложбата е дел од научната трибина со две тркалезни маси посветени на 150-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, 119 години од Илинденско-Преображенското востание и 100 години од основањето на МПО во САД и Канада, јавува БТА.

Изложбата ја отвори доц. д-р Александар Гребенаров. Нејзини автори се проф.Гребенаров, д-р Ангел Златков и д-р. Николета Војнова, а таблите се пополнети со информации од Државната агенција „Архив“, Бугарски историски архив при Националната библиотека „Св. Свети Кирил и Методиј“, Институтот за историја на бугарската емиграција во Северна Америка – „Илија Тодоров Гаџев“, периодични и електронски публикации.

Изложбата прикажува значајни настани и настани од животот на најстарата организација на македонските Бугари и нивните потомци во САД и Канада. Ги следи иселеничките организации „во странство“, раскажува за актери од бугарската емиграција, првиот бугарски весник во САД, како и првите дописници.

Помеѓу таблите може да се видат информации за периодот по објавувањето на балканската војна, како и информации за илјадници емигранти кои како доброволци пристигнале во Бугарија и се приклучиле во редовите на бугарската војска за да ја исполнат својата патриотска должност.

Изложбата ја направивме на два јазика – бугарски и англиски, со надеж дека овие материјали прво ќе стигнат до Америка, а второ, да речеме, до Брисел, рече на отворањето доц. Александар Гребенаров.Изложбата е подготвена од Македонскиот научен институт (МНИ), Институтот за историски студии кон Бугарската академија на науките и Младинскиот клуб „Даме Груев“ кон МНИ. Пред отворањето на изложбата, во Гоце Делчев се одржа тркалезна маса на тема „100 години македонски политички/патриотски организации“.

Тркалезната маса ја организираат Македонскиот научен институт, општина Гоце Делчев, Бугарската академија на науките и Историскиот музеј – Гоце Делчев.

Претходна статија

(Видео) Проф. Димитров: РСМ не е подготвена за промени, а нивните учебници може веднаш да се сменат

Следна статија

(Галерија) Огласи на македонски Бугари во Канада од почетокот на минатиот век

Најново од Вести