(ВИДЕО)ПРОФ. ДИМИТРОВ: СОСТАНОКОТ НА КОМИСИЈАТА ЗАВРШИ БЕЗ РЕЗУЛТАТ, ДУРИ НЕ КАЖАВМЕ ЗБОР ЗА ЗАЕДНИЧКО СЛАВЕЊЕ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

//

„Постигнувањето резултат зависи само од политичката волја во РС Македонија. Би било полесно ако нашите колеги историчари започнат да работат на промена на масовните ставови во општеството кон нас“ изјави проф. Ангел Димитров, копретседавач на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања.

Следниот состанок на заедничката комисија ќе се одржи на почетокот на јуни.

„Се согласивме да имаме уште една средба. Таа ќе се одржи на почетокот на јуни. Им предложивме на нашите колеги браќата Миладинови и нивниот ученик Григор Парличев да станат тема на дискусија на следниот состанок. Не најдовме согласност кај нашите колеги. Не кажавме ниту еден збор за предлогот за заедничко одбележување на Гоце Делчев. Нашите колеги не се многу активни за овие прашања “, рече проф. Ангел Димитров.

Денес се одржа 13-тиот состанок на комисијата, кој се одржа со видеоконференција на 22-23 април 2021 година.Ова е втор состанок оваа година. Оваа година се очекува да се одржат вкупно 5 состаноци.

Претходна статија

БОРИСОВ ГО ВРАТИ МАНДАТОТ ЗА ФОРМИРАЊЕ ВЛАДА

Следна статија

„КЕМЕТ ЕЛЕКТРОНИКС“ ИНВЕСТИРА УШТЕ 10 МИЛИОНИ ЕВРА И ГО УДВОЈУВА БРОЈОТ НА ВРАБОТЕНИ

Најново од Вести