(Видео) Родната куќа на Димитар Талев ја чека Бугарија во Прилеп

//

Роднaта куќа на генијот на бугарската книжевност Димитар Талев е во опасност да биде загубена, ако бугарската држава продолжи да покажува рамнодушност и недостаток на национални чувства. Наследниците бараат од бугарските политичари и државници да ја донесат единствената правилна одлука и да ја зачуваат родната куќа на еден од најдостојните македонски Бугари.

„Моја најголема желба е куќата на Димитар Талев да стане бугарска, да стане културен дом на Бугарија. Не можам да разберам зошто Бугарија спие. Можат и табла да стават, ама Бугарија мора да е држава. Да се ​​покаже во светло на вистинска држава и да се поклони пред делото на Димитар Талев. Нека тој се врати таму од каде што почнал. Ја напуштил оваа куќа и Прилеп – нека се врати. И нека почива во мир неговиот дух“, ова во ексклузивно интервју за БГНЕС го изјави Снежана Аческа, актуелна сопственичка на куќата на Димитар Талев во Прилеп.

Денеска се навршуваат 124 години од неговото раѓање.

Претходна статија

Ексклузивно: Георги (Џорџ) Лебамов (МПО) за Капитал: Вака немате иднина!

Следна статија

Обраќање на премиерот Димитар Ковачевски на лидерскиот самит на Отворен Балкан

Најново од Вести