| | |

(Видео) Роси МекКиј: Бугарско-американска продукција ќе ја покаже вистината за спасувањето на бугарските Евреи

Ова е важен датум, бидејќи денес сме во пресрет на 10 март, кога ќе одбележиме 81 година од спасувањето на бугарските Евреи. Го почитуваме споменот на загинатите за време на Холокаустот и потсетуваме на саможртвата што бугарскиот народ, бугарската јавност, политичарите и црквата ја направија за да ги спасат животите на 50 илјади бугарски Евреи.

„Работам заедно со тим на реализација на бугарско-американска продукција – документарен филм, со кој можеме да се изјасниме и уште еднаш да ја покренеме темата за хуманоста, која деновиве станува се поактуелна и е на дневен ред во врска со случувањата во регионот“. Ова го вели Роси МекКиј, основач на Здружението „Бугари во странство 681“ во интервју за БГНЕС.

Таа присуствуваше на официјалната церемонија во 134-тото средно училиште во Софија „Димчо Дебељанов“ – ORT School, на која беше оддадена почит кон споменот на невините жртви на Холокаустот и беше одбележана 81-годишнината од спасувањето на бугарските Евреи.

Разговараме со Рози МекКиј за хуманоста, важноста на сеќавањето на историјата и еден од проектите на кои таа работи.

Роси МекКиј истакна дека во време кога светот е погоден од растечкиот бран на антисемитизам, на омраза и поделеност меѓу луѓето, темата за толеранцијата, за хуманоста, на разбирањето, за конфликтите кои можат да се решат со други средства, наместо преку воена ескалација, созрева сѐ повеќе и повеќе.

„Токму поради тоа темата за спасување на бугарските Евреи и нејзино објавување пред меѓународната заедница станува се поактуелна“, истакна таа.

Роси МекКиј објасни дека пред околу половина година почнала да работи со меѓународна екипа на документарец, кој планираат да го снимаат во следната година. „Се надеваме дека наскоро ќе можеме да објавиме нешто повеќе за него“, рече таа.

Роси МекКиј има порака до луѓето: „Бидете луѓе. Потпрете се на вашата граѓанска совест. Немојте да ве заведуваат пораки кои се во конфликт со човештвото и бидете верни на себе, бидејќи само така можеме како луѓе да одиме напред и да се соочиме со неправдите во општеството“.Слични Објави