(ВИДЕО) СИЛЈАНОВСКА: ВО ЗАКОНОТ ЗА ПОПИС НЕ СЕ ВМЕТНАТИ ЕВРОПСКИ РЕГУЛАТИВИ И СЕ ПРАВИ ЗЛОУПОТРЕБА НА ЕВРОПСКОТО ЗНАМЕНЦЕ

На денешната седница во Собранието пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силјановска-Давкова истакна дека Законот за попис на населението е со низа недоследности во кој не се вметнати регулативите и стандардите на Европската Унија и Евростат, а истовремено се прави и злоупотреба на европското знаменце од страна на владејачкото мнозинство.

loading...

„Во европските парламенти на членките на ЕУ обично во текот на една година не се носат повеќе од 150 – 160 закони, кај нас за два месеца оваа собраниска фабрика произведе речиси 170 закони, меѓу нив и Законот за попис на населението, домаќинствата и становите, чиј наслов не соодветствува со она што ќе се попишува. Слушам на телевизија, во текот на расправата на Алсат директорот зборува за резидентно население, за нерезидентно население, но го препрочитав неколку пати законот и не можам да видам таква класификација. Веројатно ќе биде во методологијата, но и неа ја нема и ќе ја добиеме еден месец по донесувањето на законот па ве упатувам на други искуства, да видете како методолошките упатства се заедно во пакет со законите, со сериозни објаснувања, со сите инструменти на тајмингот на роковите и слично“, рече Силјановска.

Таа додаде и дека од страна на владејачкото мнозинство се прави злоупотреба на европското знаменце.


loading...

„Овој закон во редовна постапка дојде на еден интересен начин, без европско знаме, потоа го снема, па се врати со европско знаме. Си велев зошто било така, мислам дека заради повикувањето на регулативата којашто кога ќе го проверите нејзиното спроведување апсолутно ќе видите дека не е точно дека е делумно аплицирана. Се обидовме одредбите од регулативата да ги предложиме преку амандманите, меѓутоа тоа не беше прифатено. Е па сега да оцениме дали европското знаме навистина нешто значи. Инаку, за два месеца овде поминале речиси 20 закони со европско знаменце, што е невиден рекорд, и се чудам зошто не добиваме почеток на преговори на таква фантастична европеизација во ова собрание“, заклучи Силјановска.