(Видео) Спомените на Сотир Тренчев, го откриваат теророт врз Бугарите вршен од српските окупатори во Вардарска Македонија

//

„Големата вистина“ на Сотир Тренчев разкажува за денационализаторската политика на српскиот шовинизам врз Бугарите во Вардарска Македонија во периодот од 1913 до 1941 г. Книгата е дело на бугарскиот историчар, писател и новинар Ангел Николов. Спомените на Сотир Тренчев се собрани од неговиот син Преслав Тренчев.

БГНЕС посветува на книгата опширен материјал во кој авторот Ангел Николов разкажува за животот и премрежјата преку кои поминува гордиот Бугарин од Ресен.

Повеќе за Сотир Тренчев можете да дознаете на следниот линк и на видеото што следи:

Претходна статија

Утре напладне ќе продолжи седницата за избор на нова Влада

Следна статија

Кајчев: „Македонска крвава свадба“, ја изразува чувствителноста на тогашниот Бугарин од Македонија

Најново од Вести