(ВИДЕО) ТЕЛ АВИВ- ДВА ГРАДА ВО ЕДНО

Тел Авив е најголемиот град во Израел. Тој е млад град – постои околу 100 години, и се одликува со карактер на јужноевропската архитектура. Градот е објавен во текот на 2003 година од страна на УНЕСКО за светско културно наследство. Тел Авив ги вклучува и Јафо, еден од најстарите градови во Блискиот исток. Градот е столб на израелската филмхармонија, на много музеи и располага со универзитет.

Во иднина, скоро целата светска јавност, Тел Авив го гледа како главната метропола на Израел. Поради оваа причина, повеќето амбасади се наоѓаат во овој град, наместо во Ерусалим, кој според уставот на Израел е главен град на еврејската држава.