(ВИДЕО)УБАВИНИТЕ НА ЕДНА СТАРА ЈАПОНСКА ПРЕСТОЛНИНА – НАРА

//

Нара е главен град на префектурата Нара која се наоѓа во регионот на Кансаи во Јапонија. Градот го зафаќа северниот дел од префектурата Нара, кој се граничи со префектурата Кјото. Во периодот од 710 до 794, Нара била главен град на Јапонија, и го позајми своето име на историската епоха наречена периодот на Нара. Поради своето големо историско значење како прв главен град на Јапонија во Нара има голем број на историски споменици како што се: осум храмови, светилишта и руини во Нара остануваат: посебно Тодаиџи, Саидаиџи, Кофукуџи, Касуга Светилиште, Ганг-џи, Јакуши-џи, Тошодаиџи и Палатата Хеијо, заедно со Касугајама Првомајска шума форма „Историски споменици на античка Нара”, кои спаѓаат во светско наследство на УНЕСКО.

Претходна статија

БОКИ 13 Е ДОНЕСЕН ВО ОБВИНИТЕЛСТВОТО

Следна статија

Д. ЈОРДАНОСКИ (ГДУ): ЗА БЕЛАТА ЧУМА НАЈЗАСЛУЖНИ СЕ ГРУЕВСКИ И ЗАЕВ

Најново од Истакнато

Потрага по идентитетот

Facebook статус на Никица Корубин Три достапни документи: Преговарачката рамка на 25 страници, Заклучоците на Советот