ВИЕНА НАЈДОБРИОТ ГРАД ЗА ЖИВЕЕЊЕ ВО СВЕТОТ

Забава Истакнато Магазин Разно Свет

Според годишниот извештај на британскиот весник „Еконмист“ меѓу првите 10 градови, освен Виена најдобри за живот се Мелбурн, Осака, Калгари, Сиднеј, Ванкувер и Копенхаген.

Фактори кои влијаат на рангирањето на 140. градови се: политичката и социјалната стабилност, безбедноста, здравствената заштита и образованието. Градот во кој е најлошо за живеење е Дамаск во Сирија, што не изненадува. Меѓу останатите десет најлоши градови за живот се и Дака, Лагос, Карачи, Алжир, Дакар.

Градовите се подредени по 30 критериуми, поделени во 5 категории – стабилност, здравството, култура, животна средина, образование и инфраструктура.