|

Вирусот Мпокс се заканува да се шири низ целиот свет

Мпокс е вирусна инфекција која е типична за делови од Африка и се шири преку контакт со заразени животни како и меѓу членовите на семејството, а се карактеризира со висока температура и појава на гнојни плускавци.

Светската здравствена организација (СЗО) на крајот на минатата година прогласи аларм поради големата епидемија на мпокс, порано позната како мајмунски сипаници, во Демократска Република Конго, но и во целиот свет.

Новооткриениот вид на вирусот, кој некои научници го опишуваат како најопасен досега, се заканува да се прошири надвор од Конго во соседните земји како Руанда, Бурунди и Уганда, пишува Економист.Слични Објави