ВЛАДА: ЌЕ СЕ ПРАВАТ ЗАКОНСКИ ИЗМЕНИ ЗА ДА СЕ ВОВЕДЕ НОСЕЊЕ НА МАСКИ НА ОТВОРЕНО

Ќе се прават законски измени во Законот за заштита на населението од заразни болести за да се спроведат предложените мерки на Комисијата за заразни болести, да се носи маска на отворено, во стан или куќа да се примат најмногу по четири гости и да се воведе забрана за групирање  по 22 часот. Ваков заклучок донесла Владата на денешната седница по предложените мерки на Комисијата за спречување на заразни болести.

Комисијата за заразни болести препорача задолжително носење заштитни маски или заштитна опрема , секаде при престој на отворено, на затворено во јавни објекти, на работно место и во јавен и приватен транспорт, со исклучоците кои опфаќаат спортување на отворен простор и на затворено со почитување на протоколите за заштита, при транспорт со приватно моторно возило ако сите лица во возилото се од едно семејство или живеат во заедничко домаќинство, во угостителските објекти со почитување на протоколите за дистанца и дезинфекција, при престој во службена просторија – канцеларија ако лицето е само во просторијата, како и за децата до 6 години, односно за деца од претшколска возраст;