ВЛАДАТА ПРЕДВОДЕНА ОД СДСМ И СИТЕ ИНСТИТУЦИИ РАБОТАТ НА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ЧИСТ ВОЗДУХ И ЗДРАВА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Вести Истакнато Македонија

11 годишното игнорирање на аерозагадувањето од страна на ВМРО ДПМНЕ придонесе тоа да стане огромен проблем. После деценија игнорирање Владата предводена од СДСМ заедно со надлежните институции на локално и национално ниво постојано преземаат низа мерки за справување со долгогодишниот проблем со загадувањето, се вели во соопштението на политичката партија СДСМ.

Акцијата за засадување нови дрвја и за обновување на дрворедите во Скопје продолжи во општината Сараj. Претходно такви акции имаше и во Карпош, Бутел, Аеродром и Бит пазар.

Планот е до крајот на годинава да се подигнат и реконструираат околу 130.000 квадратни метри зелени површини од страна на Град Скопје што претставува рекордна површина уредена во една календарска година.

Набавката на 40 еколошки автобуси за потребите на ЈСП Скопје и автобуси со еколошко гориво за Прилеп и во Битола, субвенциите за електрични и хибридни автомобили, субвенционирање на трошоците за набавка на еколошки печки на пелети и инвертори се само дел од мерките кои се превземат со цел намалување на аерозагадувањето.

Покрај справување со загадувањето, владата предводена од СДСМ, останува посветена на заштита на животната средина . По речиси четири децении од почетокот на неговата изградба, Владата го презема колекторот за заштита на Охридското Езеро од отпадни и загадени води, како нужна интервенција со оглед на тоа дека колекторскиот систем е во тешка состојба и итно е потребна негова санација, за да може да си ја врши функцијата.

За таа цел ќе се формира јавно претпријатие „Колекторски систем“, кое во иднина ќе управува и стопанисува со колекторскиот систем за заштита на Охридското Езеро.

Поради сложеноста на проблемот со загадувањето, со сеопфатен пристап и со вклученост на сите надлежни институции и низа мерки се прават максимални напори за решавање на проблемот со загадувањето и на локално ниво и на ниво на цела држава.

Целта е намалување на загадувањето за 50 отсто за две години , а на ниво на држава од 30-50 отсто, се вели во соопштението на политичката партија СДСМ.