| |

Во бугарската општина Опака започнаа подготовките за свечениот пречек на шахистката Нурѓул Салимова

Во бугарската општина Опака започнаа подготовките за свечен пречек на Нурѓул Салимова. Салимова, која е родена, порасната и се уште живее во селото Крепча, е една од визит-картите на селото и општината, а со успехот во Баку своето име го стави на светската шаховска мапа. Ова го изјави за БТА секретарот на општина Опака, Неше Ашим.

Нургул Салимова вчера заврши на второто место на Светскиот куп во шах за жени, кој се одржува во главниот град на Азербејџан, Баку.

Вчерашниот финал на Салимова со интерес беше проследен од жителите на нејзиното родно село, но и од цела Бугарија. Нејзиното достигнување го потврдува авторитетот на Бугарија на глобално ниво и го подига престижот на земјата, рече Ашим. Нашата млада сограѓанка заслужува да биде пречекана како победничка, бидејќи за нас – таа е токму тоа. Уште еднаш ја покажа својата упорност, талент и ја оправда својата работа низ годините, додаде секретарот на општината.

Нурѓул Салимова се очекува да пристигне во родниот регион во четврток или петок. Салимова, која во 2016 година беше прогласена за почесен граѓанин на Опака, ќе биде пречекана со почести – по традиција, со леб и сол. Веќе се нарачани плакати и флаери со кои управата може јавно ќе го честита успехот на својата сограѓанка.

БТА потсетува во 2016 г. тогаш 13-годишната Салимова станала најмладата почесна граѓанка на општината Опака.

Слични Објави