| |

Во декември Бугарија ќе го има првиот хеликоптер за итна мединска помош

Во декември ќе се случи испораката на првиот хеликоптер за итна медицинска помош, кој ќе биде во сопственост на Република Бугарија. Ова го изјави министерот за транспорт и врски на Бугарија Георги Гвоздејков за Нова ТВ.

На почетокот на јули треба да бидат испратени на обука шест пилоти или три екипажи, како и да се подготви техничкиот персонал кој исто така треба да помине обука, објасни министерот.

Постои можност она што досега го направи преодната влада за авионската амбуланта да се надгради на опција која функционира и ги исполнува европските барања. Ќе направиме се што е можно за да го подобриме процесот и да го финализираме, додаде Гвоздеиков.

Тој рече дека за кратко време ќе се направи се што е можно за да се изгради модерна авионска амбуланта од која корист ќе има целото општество.

Слични Објави