ВО ЕГИПЕТ НАЈДЕНИ ТРАГИ ОД НАЈСТАРОТО СИРЕЊЕ ВО СВЕТОТ

Археолозите од Италија и Египет пронајдоа сирење старо околу 3,3 илјади години во еден од подрумите на некрополата Сакара. Ова го објави публикацијата „Аналитичка хемија“.

Пронајдокот бил направен во некропола која се наоѓа на 30 километри од Каиро. За време на истражувањето, експертите откриле дека белата супстанца е мешавина од кравјо млеко со овчо или козјо. Покрај тоа, анализата покажува присуство на протеински бактерии – предизвикувачи на бруцелоза, протеинот казеин и биволова сурутка албумин.

Според научниците, сирењето се наоѓало во керамичко куќиште во гробот на висок раководител. Гробот бил пронајден најпрво во 1885 година, подоцна изгубен и повторно пронајден во 2010 година, објави Федералната новинска агенција.