МАЖИТЕ РАСПОЗНАВААТ ДВИЖЕЊЕ ПОБРЗО ОД ЖЕНИТЕ

Забава Магазин Свет

Мажите многу побрзо од жените го препознаваат почетокот на движењето на предметите, откриле научници од Европа и од САД. Во една статија објавена во „Курент биолоџи“, се забележува дека жените во просек ги гледаат линиите на 23-78 проценти подолго, пред да забележат дека се движат.

Во експериментот на научници учествувале три независни групи (вкупно 263 луѓе): студенти од универзитетите Бернес, Вашингтон и Рочестер.

Главната задача била заснована на експеримент спроведен во рамките на друга студија. На волонтерите им покажуваат решетка од неколку линии, кои во одреден момент почнуваат да се движат во различни насоки. Задачата на учесниците била да го фиксираат почетокот на движењето со притискање на копче и покажување во која насока се движат линиите: лево или десно.

Експериментот покажа дека мажите значително (p = 0,001) се разликуваат од жените во брзината на реакцијата во перцепцијата на движење. Така, научниците дошле до заклучок дека жените генерално побавно обработуваат визуелни информации.