ФЕСЈБУК И ИНСТАГРАМ ЌЕ ЈА ИСКЛУЧАТ ЕНКРИПЦИЈАТА ВО 2019

Вести Забава Магазин Разно Свет

Американската влада побара Фејсбук да ја оневозможи енкрипцијата на пораките и да обезбеди целосен пристап до сите податоци на корисниците на Фејсбук, Инстаграм и Уац ап – соопштија од компанијата.

Ова се должи на фактот дека секоја година  е се поголем број на кривични дела во кои се користат социјалните мрежи. Властите бараат Фејсбук да го исклучи системот за заштита, кој не дозволува да се читаат писма, слушаат разговори и видео повици меѓу корисниците.

Фејсбук се согласи да соработува со владата, но компанијата одбива да ја исклучите енкрипцијата, отколнувајќи го барањето за сега.