ВО ГЕРМАНИЈА БРИТАНСКИОТ ВИД ЦЕЛОСНО ГО ПОТИСНА ИЗВОРНИОТ ВИРУС

//

Британскиот вид коронавирус е доминантен во Германија, каде што во дури 72 отсто од случаите е причина за тековните болести.

Институтот „Роберт Кох“ објави дека британскиот вид е потврден во 72 отсто од позитивните тестови, што, како што посочуваат од таа институција, е причина за голема загриженост.

Уште минатата недела учеството на британскиот вид во позитивните тестови беше околу 55 отсто.

Оваа состојба, според експертите, не е добар развој.„По Велигден, ќе ја имаме ситуацијата како што беше околу Божик“, предупреди вирологот Кристијан Дростен за ТВ ГДР.

Поради мутацијата на вирусот, ситуацијата ќе биде драстично влошена, додаде тој, нагласувајќи дека станува особено опасно за невакцинираните лица постари од 50 години.

Претходна статија

ОСМАНИ ВО ПОСЕТА НА ШПАНИЈА

Следна статија

ПАНОВСКИ: НЕ ГЛЕДАМ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ АКО ПОЛИЦИСКИОТ ЧАС БИДЕ ОД 17 ЧАСОТ, ЌЕ ИМА ГОЛЕМ РЕВОЛТ КАЈ НАСЕЛЕНИЕТО

Најново од Вести