| |

Во Охрид беше одбележана 14-годишнината од трагедијата во Охридското Езеро во која загинаа 15 бугарски туристи

Претставници на бугарските дипломатски претставништва во Скопје и Битола во Северна Македонија, општина Охрид и здруженијата на бугарската заедница во Република Северна Македонија вчера ја одбележаа 14-годишнината од трагедијата во Охридското Езеро, во која по потонувањето на бродот „Илинден“ загинаа 15 бугарски туристи, јавува БТА.

Пред споменикот, поставен во паркот покрај Охридското Езеро, присутните им оддадоа почит на загинатите со положување венци и свежо цвеќе.

Генералниот конзул на Бугарија во Битола, Николај Димитров се присети на трагедијата што се случи на 5 септември 2009 година во 10:30 часот. Група бугарски туристи се качуваат на бродот „Илинден“, кој превезува 57 патници од Охрид до манастирот „Свети Наум“. Бродот се превртел и потонал на околу 250 метри од брегот на езерото.

„Од Пирдоп, селата Антон, Рибарица, Мирково и Златица, група бугарски туристи тргнаа со желба да го посетат саканиот во нашата земја Охрид. За жал, како што пишува на плочата овде, делот од песната на поетот Димчо Дебељанов: “Внезапно кипнала, замря на радост светлата вълна и между нас се разпростря ненарушима тишина”, 15 наши сонародници никогаш не се враќаат дома. Во нивен спомен се собираме на ова место. Мораме да забележиме дека трагедијата би била уште поголема ако не беше локалното население кое без одлагање пружи помош, а 35 Бугари беа спасени благодарение на брзите реакции на сите што помогнаа во спасувањето: морнарите Васко Маркоски и Драган Наумовски од екипажот на бродот „Александрија“ на Зоран Гилевски, капетанот Петар Василев, капетанот на бродот „Кристина“ Васко Јанев, благодарение на командантот на блиската армиска единица Раде Буџаковски, дежурниот Влатко Димановски и неговите потчинети војници, кои учествуваа во спасувањето на Бугарите од бродот „Илинден“ што потона. Во нивна чест е и овој споменик. Тоа треба да потсетува на нивната храброст, подготвеност да им помогнат на оние кои се во неволја. Емпатијата што ја покажаа овие охриѓани не обврзува секоја година да доаѓаме овде да наведнеме глави и да покажеме дека Бугарија памети“, изјави генералниот конзул на Бугарија во Битола, Николај Димитров.

Споменикот на петнаесетте бугарски туристи кои загинаа во водите на Охридското Езеро на 5 септември 2009 година е изграден со средства на Државниот културен институт при министерот за надворешни работи на Република Бугарија и беше откриен на 5 септември 2020 година.Слични Објави