| | |

Во Регионалниот историски музеј во Благоевград е отворена изложба посветена на 145-та годишнина од Кресненско-разлошкото востание

Во Регионалниот историски музеј во Благоевград беше отворена изложба посветена на 145 години од Кресненско-Разлошкото востание. Беа изложени оригинални експонати од колекцијата на Катедрата „Бугарските земји од петнаесеттиот до почетокот на дваесеттиот век“, изјави за БТА д-р Елена Чалг’нова, кустос на одделот.

Изложбата прикажува уште типично оружје од тоа време, документи, фотографии и печатени публикации посветени на востанието. Меѓу материјалите по својата вредност се издвојуваат писмата кои се дел од архивата на патријархот Кирил, дадени на музејот во далечната 1955 година, истакна д-р Чалг’нова. Има вкупно 112 документи, од кои девет се прикажани на изложбата.

„Изборот на овие документи беше тежок бидејќи целата архива е единствена и многу интересна. По нивното влегување во музејот беше извршена прецизна реставрација на документите, денес тие се конзервирани и приспособени да бидат изложени на изложби“, рече кустосот во музејот.

„Покажавме полномошно издадено на дејци од Македонија на 13 февруари 1879 година, за да ја изразат пред Основачкото собрание во Трново желбата за зачувување на националното единство, одземено од Берлинскиот договор; писмо од свештеникот Георги Тилев до Натанаил Охридски од 14 мај 1879 година, како и писмо од отец Григориј до Натанаил“, истакна д-р Чалг’нова. Во изложбата може да се видат и голем број други писма.

Меѓу експонатите е и писмото на џумајскиот комитет „Единство“ до Натанаил Охридски. За време на востанието горноџумајскиот комитет „Единство“ заедно со Ќустендилскиот комитет имал водечка улога, односно, изложените документи треба визуелно да го одразат сенародниот карактер на движењето, чиј духовен водач е митрополитот Натанаил Охридски, додава историчарката.

На изложбата може да се видат и фотографии од дејците во регионот на Разлог, кои учествувале во востанието, печатени публикации и други.

Идејата на целата изложба е да се прикаже сенародниот карактер на востанието, што е прв вооружен протест против одлуките на Берлинскиот договор, кој ја распарчува ослободената Бугарија, истакнува д-р Чалг’нова. Во востанието учествуваат комити од сите краишта на бугарската земја, обединети од националниот идеал, додаде таа.

Во врска со годишнината од Кресненско-разложското востание, Регионалниот историски музеј во Благоевград одржа и отворен час посветен на настаните од пред 145 години.Слични Објави