Во Скопје е отворена изложбата „Дипломатија и уметност“ со дела на ликовни уметници од Бугарија

//

Во Скопје e отворена изложба на 22 ликовни дела на етаблирани бугарски ликовни уметници од повоениот период, кои успеале да ги зачуваат достигнувањата во областа на ликовната уметност од претходните генерации уметници, додавајќи свои креативни определби.

Изложбата „Дипломатија и уметност“ на Државниот културен институт под министерот за надворешни работи ја организираа Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје и Националната уметничка галерија на Република Северна Македонија, а Бугарската телеграфска агенција е медиумски партнер на самиот настан.

„Преку културата и уметноста ќе градиме мостови. Бидејќи само уметноста не зближува со запознавање, преку неа и со сето она што го носиме, ќе ги надминеме недоразбирањата. Како уметник сакам прецизно да се заблагодарам за овие платна, затоа што нашата публика ќе има ретка можност да види пејзажи со мотиви од Бугарија, кои го покажуваат големото мајсторство на бугарските уметници“, рече директорката на Националната уметничка галерија на Северна Македонија, Дита Керими.

„Оваа изложба на мене и на луѓето од Амбасадата на Бугарија во Република Северна Македонија ни е многу драга, бидејќи овие дела ги знаеме од ходниците на министерството, а истата се организираше речиси една година. Во Чифте амам , ќе биде изложена до крајот на годината, по што сликите ќе можат да се видат во новиот дом на Бугарскиот културно-информативен центар“, изјави директорката на Културно-информативниот центар на Бугарија во Скопје, Антонија Велева. .

„Приказната што денеска ја презентираме овде е поврзана со историјата на бугарската уметност и е резултат на работата на тимот на Државниот институт за култура под министерот за надворешни работи за прикажување на бугарската ликовна уметност во различни периоди. Од 1940-тите на новото време и новите импулси на нашите уметници, до многу модерните кроеви во него“, рече Снежана Јовева, директорка на Државниот културен институт при министерот за надворешни работи на Бугарија, која се заблагодари на Националната уметничка галерија во Северна Македонија. , Министерството за надворешни работи, на амбасадата на Бугарија во Северна Македонија и на бугарскиот културно-информативен центар, дефинирајќи ги изложените платна како „емотивно доживеана изложба која покажува дека културата и уметноста се мостот низ кој сите поминуваат заедно и кој зближува“.

„Овие слики даваат поинаква перспектива на животот. Ова не е секојдневие, ова е поголема слика. Слика на сликите, погледнете ја. Овие чекори што ги правиме, ова што го презентираме брзо ќе ја вратат соработката на двете заедници“, рече амбасадорот на Бугарија во Северна Македонија Ангел Ангелов.Меѓу гостите на отворањето на изложбата беа заменик министерот за култура на Република Северна Македонија Даим Лучи, Јадранка Димов, директор на Дирекцијата за билатерални односи со земјите од Југоисточна Европа во Министерството за надворешни работи на Северна Македонија. Македонија, претставници на бугарската амбасада, куратори и уметници од Бугарија и Република Северна Македонија.

Оваа изложба е продолжение на оригиналната изложба „Дипломатија и уметност“, посветена на 140 години од формирањето на Бугарската дипломатска служба, која беше претставена во голем број национални и регионални музеи и галерии. Претставува автори кои работеле во 1940-тите години до современите бугарски уметници – Константин Шт’ркелов, Дењу Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, Владимир Мански, Вања Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев, Најден Петков, Андреј Лекарски,Георги Божилов, Јордан Кацамунски, Светлин Русев, потоа Георги Баев, Свилен Блажев, Стојан Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев. На изложбата доминираат живописни платна, претежно пејзажи. Списокот на автори претставени на изложбата завршува со Алцек Мишев. Неговата минијатура на табла ја пресоздава неговиот подвиг „Пливање преку Атлантикот“ /1979 – 1982 година/, кога Мишев го преминал Атлантскиот Океан.

Платната претставени во Скопје се дел од фондот на Министерството за надворешни работи на Бугарија, создаван со децении, а во зградата на министерството во Софија оваа збирка брои над 400 дела, а во бугарските мисии во странство се изложени уште близу 2.000 уметнички слики.

Изложбата е поставена во Чифте амам, во Старата скопска чаршија.Претходна статија

Поранешен заменик министер за надворешни работи на Бугарија: Не треба да паѓаме во замката на нашите соседи со клубот „Никола Вапцаров“

Следна статија

Димовски: Митовски да поднесе оставка – извршил кривично дело со затворска казна и не може дa биде директор

Најново од Вести