|

Во Сливен ќе биде претставен научен зборник за четите во народноослободителните борби во XIX век

Во Регионалниот историски музеј „Д-р Симеон Табаков“ во Сливен, на 8 декември во 16 часот ќе биде претставен зборникот „Четите и четничката тактика во националноослободителните борби на бугарскиот народ во 19 век“, посветен на 180 години од раѓањето на Хаџи Димитар и Стефан Караџа. Ова го соопштија од културниот институт.

Научните статии објавени во него, требаше да бидат презентирани на планираната Национална научна конференција во 2020-та година, која беше откажана поради пандемијата COVID-19. Сите одобрени материјали на оваа тема се вклучени во изданието. Во научната редакција е вклучен проф.д-р Пламен Митев, наведуваат од музејот.

Научниот форум требаше да се одржи на 4-ти и 5-ти мај 2020 година, кога Сливен слави 180 години од раѓањето на Хаџи Димитар. По повод годишнината беа планирани голем број настани кои беа откажани поради вонредната состојба.

Слични Објави