|

Возот кој излета од шините во Србија превезувал бугарски товар, управуван од Српската железница-нема повредени Бугари

Возот кој излета од шините во Србија превезувал товар натоварен во Бугарија, а бил управуван од Српската железница. Нема повредени Бугари

Засега нема информации за повредени бугарски државјани во Пирот по истекувањето на амонијак од возот што излета од шините во близина на српскиот град.

Возот превезувал товар натоварен во Бугарија, но бугарската држава не може да преземе одговорност, бидејќи инцидентот се случил, кога возот бил управуван од српската државна железница. Ова за БНТ го изјави заменик министерот за транспорт Красимир Папукчијски.

„Сите 20 вагони се француски и германски, транспортирани од бугарски приватен оператор до границата со Србија, каде им е предаден на колегите од српската државна железница. Возачите се од српскиот оператор. Од Бугарија не може да се бара одговорност во ситуација кога српските железници технички го прифатиле возот на граница“, изјави заменик министерот за транспорт Красимир Папукчијски.

Бугарија понуди помош за справување со инцидентот. Српските власти моментално анализираат дали имаат потреба.

Според информациите на бугарските власти 3 вагони од возот се превртеле. За време на излетувањето од шините една цистерните со амонијак се повредила, што довело до сериозно излевање. Од другите два превртени вагони имало истекување од отворите, но тоа брзо било ставено под контрола.Слични Објави