Врабевски: За две седмици клубот на КЦ Иван Михајлов ќе биде обновен, ќе ангажирам детективи од Хрватска, за да помогнат во откривањето на сторителите

//

Нема да се исплашиме, нема да го изгубиме нашето достоинство и покрај тоа што се обидуваат да не заплашат на таков елементарен начин. Ова за радио Фокус го изјави д-р Милен Врабевски, основач и претседател на Фондацијата Бугарска памет и главен мецена на КЦ Иван Михајлов во Битола.

„Културниот центар постои благодарение на моето спонзорство и откако неколку пати направив компромис со многу грди сцени, како палење на бугарското знаме или сквернавење од било каков
карактер на бугарските национални симболи, овојпат нема да има прошка. Се плашам дека ќе преземам многу сериозни мерки. Мислам дека се поминати секакви граници. Но, нагласувам – ова провокација не треба да го попречува европскиот пат на Македонија“, вели Врабевски.

Според него, делото е направено со одредена цел.

„Целта е РС Македонија да се отдалечи од европската иднина. Како човек кој одамна ги исповеда идеите за европска интеграција, мислам дека тоа треба да се направи компромис, да не се земе предвид овој грозен вандалски чин и Македонија да продолжи по нејзиниот европски пат“, објасни д-р Врабевски.

Тој соопшти дека ќе ангажира приватни детективи од Хрватска да помогнат во откривање на сторителите на вандалскиот акт.

„Таа е единствената поранешна југословенска држава која може да се разбере со локалното население, но освен тоа е и многу далеку од југословенските стандарди, на која земја би и верувал – да ни помогне во овој случај да се интервенира во корист на македонските власти и да се забрза истрагата за да се фатат криминалците“, објасни тој

Врабевски кажа дека реновирањето на клубот на КЦ Иван Михајлов, веќе е испланирано и за две седмици истиот ќе биде обновен.„ Денеска ме посетија претставници на културниот клуб, нивните семејства живеат заедно со моето, нивните деца учат во моето приватно училиште, кај мене се на полн пансион. И уште колку примери да ви дадам како некој може да се меша во животот на овие луѓе? Ние не се плашиме, нема ни да го изгубиме нашето достоинство со тоа што ќе дозволиме да бидеме заплашени
на таков елементарен начин. Напротив, сега ќе сфатат колку е сериозна ситуацијата, додава Врабевски.

Претходна статија

(Видео) Перев: РС Македонија не сака решение со Бугарија, туку чека некој да изврши притисок врз Софија

Следна статија

Непрочитани страници, нејасни позиции!(2)

Најново од Вести