| |

ЗА ДА ГЛАСААТ 1782 ИСЕЛЕНИЦИ ЌЕ БИДАТ ПОТРОШЕНИ ОКОЛУ 30 МИЛИОНИ ДЕНАРИ

Од 2011 година кога за првпат беше спроведено гласање на македонските иселеници во Дипломатско-конзуларните претставништва (ДКП), до денес голем пад бележи интересот и одзивот на иселениците за учество во изборните процеси. И покрај таквото искуство, во изминатите осум години, не беше предложена никаква измена во Изборниот законик со која ќе се најде друг начин на кој тие ќе го остварат гласачкото право, а ќе се елининираат и големите трошоци на државата за организирање избори за симболичната бројка гласачи во дијаспората.

Деновиве тоа прашање повторно се актуелизира, бидејќи пресметките покажуваат дека околу 30 милиони денари ќе чинат изборите спроведени во 32 дипломатско-конзуларни претставништва, каде се пријавени да гласаат само 1.782 лица. (Целиот текст прочитајте го овде)Слични Објави