| |

За пописот на Бугарите во Албанија

Пишува: Елисавета Белобрадова

Пред една недела беа објавени резултатите од пописот на населението во Албанија, кој беше дел од подготовките на земјата за почеток на преговорите за членство во ЕУ. Може би ќе се запрашате зошто тоа нѐ засега нас? Бидејќи и во Албанија има Бугари, колку и да изгледа чудно на прв поглед. Затоа што Бугари има не само во сите соседни земји, туку и во оние со кои денес немаме заедничка граница, како Албанија и Косово. И иако овие земји со векови се надвор од границите на нашата земја, дел од локалното население го зачувало својот бугарски етнички карактер. Според прелиминарните податоци, на пописот 7.057 лица се изјасниле како наши сонародници. Ова е сериозен успех и за бугарската заедница во Албанија и за бугарската дипломатија. Тоа доаѓа по децениската незаинтересираност по Втората светска војна, кога нашата држава буквално ги отпишала овие луѓе и по наредба на Москва ги „подарила“ во сферата на влијание на Југославија.

Да, добро прочитавте – кога албанскиот лидер Енвер Хоџа апелирал до комунистичката влада на Георги Димитров да го исполни барањето на албанските Бугари да им испратат учители и учебници од Бугарија, нашата врхушка го одбила барањето и го упатила да оди во Скопје. и Белград. Бугарското малцинство е подложено на сурова денационализација и пропаганда од страна на тоталитарната власт на Титова Југославија, која освен во Вардарска Македонија, се обидува да го наметне новосоздадениот лажен македонски национален идентитет и во Пиринска Македонија, Северна Грција и Албанија.

По промените во 90-ти години на минатиот век, официјалните власти во Скопје почнаа да обрнуваат внимание на близу 50 илјади луѓе што го говорат бугарскиот јазик во оваа земја – испраќајќи меѓу нив емисари, започнувајќи со медиумско покривање на радио, ширејќи манипулации дека се Македонци. Меѓутоа, локалните Бугари во најголем дел не подлегнуваат на оваа пропаганда. Постепено се организирале и испратиле потписи на 5.000 луѓе во албанскиот парламент, со кои побарале нивно признавање како посебно, бугарско малцинство. Сепак, напорите на Скопје да ги убеди дека се Македонци продолжуваат до денешен ден. И покрај тешкотиите, нашинците таму успеале да го зачуваат својот бугарски дух, своите бугарски традиции, јазик и обичаи. Од почетокот на новиот век почнаа интензивно да бараат начини за зближување со Бугарија, изразени преку студирање на нашите универзитети, стекнување бугарско државјанство, зголемен интерес за бугарските книги и списанија. Тие формираа неколку бугарски здруженија, кои освен за одржување на односите со Бугарија, почнаа да работат и за признавање на бугарското малцинство во земјата, а нивните долгогодишни напори беа крунисани со успех во 2017 година.

Пописот што се спроведе минатата година беше прв, по признавањето на Бугарите како етничка група и нивното вклучување во регистрите. Бугарите за прв пат имаат можност слободно да се изјаснат како што се чувствуваат, на сосема демократски начин. И тие стануваат трето по големина малцинство во Албанија, по Грците и Египќаните (Ромите). Тие живеат главно во три региони – Мала Преспа, Голо Брдо и Кукска Гора, но и во главниот град Тирана и други градови како Корча, Елбасан, Берат итн.

Ќе се запрашате каде е проблемот? Резултатите од пописот ги доведоа во хистерија политичарите и новинарите во Скопје, а амбасадорот на РСМ беше повикан на консултации. Постојат три причини за оваа реакција.

Првата е дека, според податоците, воопшто има присуство на Бугари во Албанија – нешто што модерниот македонизам го негира, бидејќи не може да објасни како, кога веќе го имаме овој факт, нема Бугари во самата Северна Македонија? Главниот страв на Скопје е дека постоењето на Бугарите во Албанија ќе ја докаже измамничката природа на доктрината на поддржувачите на македонизмот, според која Бугарите и Македонците никогаш не биле еден народ и нема Бугари во Северна Македонија, ниту во Косово, ниту во Албанија. Исто така, ќе стане уште поголем проблем да се објасни феноменот како, со повеќе од 140.000 бугарски пасоши издадени врз основ на потекло, во Северна Македонија на пописот во 2023 г. се запишани само 3500 Бугари?

Втората е дека преку пописот Бугарите ќе добијат нови гаранции за заштита на нивните колективни права. Ова е директно поврзано со активностите на локалните македонски екстремисти (отворено поддржани од Скопје), чии напади врз Бугарите во Албанија и оспорување на нивното постоење во иднина обвинителството ќе ги гони како злосторство од омраза.

Третата е дека има околу три пати повеќе Бугари од оние кои се самоидентификувале како етнички Македонци. Веднаш почнаа обвинувањата дека Бугарија преку „агресија“ извршила „асимилација“ и „денационализација“ (незнајно како во туѓа земја!), дека „ги претворила Македонците во Бугари“, дека тоа е резултат на активностите на бугарските активисти. , дипломати и фондации во последните години, од издавањето на бугарските документи. Беа упатени повици Европската Унија да „преземе мерки“ против Република Бугарија. И премиерот на РСМ Христијан Мицкоски не пропушти да ја обвини „бугарската пропаганда“ за резултатите од пописот. Се дојде до точка што северномакедонските политичари, како и партиите и здруженијата на Македонците кои се самоидентификуваат во Албанија побараа да се дискредитираат резултатите од пописот, прогласувајќи го за изманипулиран од албанските власти. Ова брзо го демантираше директорката на албанскиот статистички институт, Елса Дули, која потврди дека истиот е спроведен целосно транспарентно и слободно, според меѓународните стандарди.

Она што е поважно во овој случај е нешто друго – како точно оние кои со години спроведуваат асимилаторски политики, репресии и ги кршат граѓанските права на Бугарите сега ги обвинуваат другите за истото? Истите луѓе кои постојано се жалат дека Бугарија не им го признала правото на самоопределување и го негирала нивниот идентитет (што е лага), сега истото право им го ускратуваат и на граѓаните на Албанија. Овде е важно да се забележи дека навистина не постојат етно-културни или јазични разлики меѓу оние кои се декларираат како Бугари и како Македонци. Понекогаш се случува во исто семејство едни да се изјаснат како Бугари, а други како Македонци. Сепак, ние го почитуваме сечие право на самоопределување и никогаш не сме кажале дека такви луѓе не постојат.

Покрај грубото кршење на европските вредности и мешање во внатрешните работи на суверена држава од страна на Скопје, ова е уште еден напад на Бугарија и бугарските национални интереси. Според Македонците, „во Албанија нема етнички Бугари“ и „Бугари во Албанија се само оние кои работат во бугарската амбасада во Тирана“, што е фактичка, правна и практична глупост. Бугарија треба да го предочи овој проблем на нашите евро-атлантски партнери и да инсистира што поскоро ваквото однесување да биде прекинато.

Бугарија мора да продолжи активно да ги поддржува Бугарите во Албанија. Треба да има посебен буџет за нивна културна, економска, медицинска и образовна поддршка. Треба да се олесни режимот за доделување бугарско државјанство (кој важи за сите наши сонародници од нашата историска дијаспора во странство). Мора да обезбедиме дипломатска поддршка за одвојување на две од областите во кои живеат – Голо Брдо и Кукска Гора – како независни административни општини, што ќе помогне во нивниот економски просперитет и зачувување на заедниците. Треба да работиме на имплементација на прекугранични проекти, како и да го споделиме нашето искуство од процесот на пристапување.

Бугарија треба да ја поддржи Албанија на нејзиниот европски пат, бидејќи земјата јасно покажа дека е решена да помине низ тоа, почитувајќи ги демократските вредности, човековите права и копенхашките критериуми, кои се основен услов за членство во ЕУ. И последно, но не и најмалку важно – мораме категорично да ги браниме нашите интереси и да се спротивставиме на јазикот на омраза, навреди и напади на оние кои продолжуваат да бидат заробени на ретроградните тоталитарни доктрини од времето на Сталин и Тито, бидејќи за нив нема место во демократското семејство на Европа во 21 век.

Нашата земја мора да им се посвети потрајно на Бугарите во соседните земји. Треба да отвориме културни и информативни центри во сите соседни земји кои да имаат сопствена програма и буџети, тоа важи и за Албанија и Косово. Мора да ги вклучиме нашите сонародници да учествуваат во нашиот јавен живот – да доаѓаат да учат и да студираат овде, да работат, да организираат екскурзии, обуки, културни размени. Не гледам зошто Бугарите од балканските земји да не учествуваат во нашите телевизиски емисии, конкурси и други настани. Вакви обиди имало низ годините, но крајно недоволни. Исто така, многу е важно да се направи она што е потребно за бугарските медиуми да бидат присутни во соседните земји. Сите наши соседи се многу активни на овој план и работат за своите интереси, време е и ние да почнеме да го правиме тоа.

Бугарија 30 години го игнорираше фактот дека на многу места на Балканот сè уште живеат луѓе кои имаат бугарска самосвест. Целата тема ја оставивме во рацете на луѓето кои наместо да работат и да помагаат, претпочитаа да прават бизнис од тоа, продавајќи потврди за потекло и пасоши. Самите Бугари и нивните права не беа не само во фокусот, туку дури и во општата агенда на бугарските управници. Бугарија немала и нема јасна стратегија ниту за македонските, ниту за албанските Бугари, ниту за заштитата на нашите национални интереси и културно-историското наследство. Немаме ниту политика на популаризирање на гледиштето на бугарската наука во однос на историската вистина за Македонија, која, како што гледаме, е директно поврзана со состојбата на Бугарите во Албанија. Против нас имаме платена пропаганда, омраза во учебниците, политиката наследена од СФРЈ за вршење на притисоци врз Бугарите со цел нивна асимилација.

Пописот во Албанија е многу добар пример за тоа што може да се случи во РСМ доколку Бугарите влезат во Уставот на земјата. Тука повторно треба да се забележи дека „Да, Бугарија“ вложи многу напори во 2022 година за да може преговарачкиот процес за членство на РСМ во ЕУ не само да биде деблокиран од наша страна, туку и бугарските услови да бидат вклучени во преговарачката рамка со сите придружни документи за да бидат заштитени нашите национални интереси. Во оваа збирка на расположливи договори, протоколи и детали за одобрениот предлог се поставени конкретни услови и рокови кои до денес сѐ уште не се исполнети. Најважно од нив беше Бугарите да се вклучат во уставот на РСМ, за да започне преговарачкиот процес. Северномакедонските власти продолжуваат да не го спроведуваат барањето поднесено во 2021 година. од повеќе организации на македонските Бугари за нивно вклучување во уставот на РСМ, кој од 2022 г. е и клучен услов за почеток на преговарачкиот процес со ЕУ. Со тоа ќе се гарантира нивниот статус и еднаквост со другите етнички групи во соседната земја. Правната потврда на нивното постоење ќе им овозможи на македонските Бугари слободно да ја изразат својата етничка припадност, што е основно човеково право. Тие ќе можат непречено да организираат свои културни настани, фестивали, настани, ќе можат да учествуваат според прифатениот принцип на квоти во локалната самоуправа во општините, во различните институции и ќе ги уживаат сите други права и слободи кои Уставот им ги гарантира на другите етнички групи.

Интересен податок:
Дури и османлиските власти го признавале бугарското малцинство во Албанија. Присуството на Бугари во земјата било регистрирано и со различните странски пописи за време на Првата и Втората светска војна. Првото признавање на бугарската заедница во Албанија било во 1921 година. Во 1932 година, според резолуцијата изгласана на Втората балканска конференција во Истанбул, Бугарија и Албанија потпишале конечен протокол во кој се наведува дека албанската делегација го признава постоењето на бугарско малцинство во Албанија . Поради промената на владите и претстојната светска војна, резолуцијата никогаш не била ратификувана. Во 1930-тите, локалните бугарски организации напишаа писма до бугарската амбасада во Тирана за отворање настава на бугарски јазик, како и до кралицата Јоана со апел до Царството Бугарија да застане во одбрана на нивните права во Албанија, која во тоа време била протекторат на Италија. Бугарското малцинство беше официјално признаено од албанската влада на 12 октомври 2017 година. Таканареченото македонско малцинство се појавило таму дури по 1944 година, кога од идеолошки причини социјалистичка Бугарија не се ангажирала со судбината на тамошните Бугари.

Слични Објави