ЗАПОЧНА СРЕДБАТА НА БУГАРСКИОТ ДРЖАВЕН ВРВ ПОСВЕТЕНА НА МАКЕДОНИЈА

Започна средбата на Консултативниот совет за безбедност на Бугарија посветена на Македонија.

Средбата се одржува на иницијатива на шефот на државата Румен Радев. Главна тема е „Преглед на билатералните односи меѓу Република Бугарија и Република Македонија во контекст на резултатите од работата на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања и очекуваната покана до Република Македонија да пристапи кон Европската унија “. Ова го соопшти секретаријатот за печат на шефот на државата.
На средбата присуствуваат претседателот на Народното собрание Цвета Карајанчева, премиерот Бојко Борисов, вицепремиерот за реформа во правдата и министерката за надворешни работи Екатерина Захариева, претседателите на парламентарни групи во Собранието на Република Бугарија, претседателите на Комисијата за надворешни работи и Комисијата за надворешни работи.

На средбата е поканет и претседателот на Мешовитата комисија за историја на Бугарија и Македонија од бугарска страна професор Ангел Димитров
По состанокот, претседателот Румен Радев ќе даде изјава.