|

Зеленски: Украина и САД ќе одржат конференција за воената индустрија

Украина и САДвќе одржат конференција за воената индустрија во декември, изјави украинскиот претседател Володимир Зеленски.

Киев прави напори да произведе сопствено оружје поради загриженоста дека залихите на Западот се намалуваат. Тој, исто така, се надева дека заедничките вложувања со меѓународните производители на оружје можат да помогнат за заживување на домашната индустрија.

„Во декември оваа година ќе има специјална конференција на украинските и американските индустрии, владини претставници и други државни актери – сите вклучени во организацијата на нашата одбрана“, рече Зеленски во вечерното обраќање.

Тој не кажа каде ќе се одржи конференцијата. Киев и Вашингтон активно напредуваат во проблемот со заедничкото производство на оружје, додаде претседателот.

„Кога го посетив Вашингтон, претседателот Бајден и јас се договоривме за конкретни чекори што можеме да ги преземеме заедно. Ова несомнено ќе ги зајакне и Американците и Украинците, како и нашите партнери“, рече претседателот.

Во октомври, Украина воспостави заеднички одбранбен проект со германскиот производител на оружје Rheinmetall AG (RHMG.DE), кој треба да го поправа западното оружје. Во септември тие беа домаќини на меѓународен форум за одбранбената индустрија со повеќе од 250 западни производители на оружје.

Слични Објави