|

Зголемена разликата во платите меѓу мажите и жените во Холандија

Родовиот јаз во платите во Холандија се зголеми, и разликата во платите меѓу мажите и жените кои вршат иста работа со исто образование и искуство се зголеми од пет проценти во 2021 година на 7,4 проценти оваа година.

Зголемувањето на јазот настанало затоа што платите на мажите биле зголемени во поголем процент од зголемувањата што ги добивале жените, откако 70 отсто од вработените во Холандија добиле зголемување на платата во последните две години, пишува порталот холандски „Тајмс“.

Во просек, мажите сега заработуваат 16,4 отсто повеќе отколку во 2021 година, додека жените забележале просечен пораст на платите од 9,1 отсто. „Едно можно објаснување е дека мажите едноставно бараат погласно покачување од жените во последните две години“, вели професорот по економија Јап ван Мијен од Универзитетот за бизнис во Нинрод. И мажите добиваат поголема стимулација од жените.

„Се чини дека мажите повеќе се грижат за тешките услови за секундарно вработување, додека жените повеќе се грижат за суштинските аспекти на работата“, рече Ван Мијен, пренесува Танјуг.

Според порталот, мажите имаат три пати поголема веројатност да имаат службено возило или картичка за гориво и двојно поголема веројатност да добијат додаток за споделување профит и преместување. Разликата во платите значи и дека жените се финансиски поранливи од мажите – додека 87 отсто од мажите заработуваат доволно за да ги покријат сите месечни трошоци, истото важи и за 82 отсто од жените.Слични Објави