| |

Желјазков: Иднината на слободниот демократски свет е невозможна без слободата на украинскиот народ

Иднината на слободниот демократски свет е невозможна без слобода на украинскиот народ. Ова го изјави претседателот на бугарскиот парламент Росен Желјазков во својот говор пред учесниците на Европската конференција на претседатели на парламенти во Даблин, јавува БГНЕС.

Бугарија ќе ги поддржува Украина и украинскиот народ во нивната борба за слобода, суверенитет и европска иднина онолку долго колку што е потребно, рече претседателот на бугарскиот парламент. Според Росен Желјазков, националните парламенти на европските земји, во тесна интеракција со граѓанското општество, мора секој ден да испраќаат порака дека загрозената судбина на секој Украинец значи загрозена судбина за целиот демократски и слободен свет.

Нашиот форум е корисен со својата амбиција да бара антиципативен одговор на големото прашање – како не само да се возобнови уништеното, туку и да му помогнеме на украинскиот народ да го надмине болното чувство на недостаток на иднина, нагласи Росен Желјазков. Тој прецизираше дека парламентите имаат механизми да придонесат за тоа – со нови и уште поефикасни законодавни одлуки, политики и иницијативи.

Претседателот на Народното собрание истакна дека Бугарија е доследна во својата непоколеблива поддршка за Украина. Согласно неколку одлуки на бугарскиот парламент, Бугарија дава хуманитарна и друга помош на Украина, посочи тој и прецизираше дека продолжува помошта за целосно обновување на украинската енергетска инфраструктура. Потпишавме Меморандум за енергетска соработка со Украина, бугарскиот парламент одлучи да започне преговори за продажба на два нуклеарни реактори на Украина, додаде Росен Желјазков.

Според претседателот на бугарскиот парламент, напорите мора да се удвојат за да се обезбеди засолниште и образование за луѓето кои бегаат од Украина, да се прошират специјалните програми за поддршка на децата, вклучително и оние кои се насилно депортирани и одведени од нивните семејства. Неопходно е да се зголемат ресурсите за да се обезбеди долгорочна демократска одржливост на Украина, додаде Росен Желјазков.

Претседателот на бугарскиот парламент Росен Желјазков одржа говор пред учесниците на конференцијата на првата главна тема – „Последиците од руската агресија врз Украина и улогата на националните парламенти во обновата на Украина“.

Слични Објави