|

Жителите на Петрич ќе ја пречекаат својата сограѓанка Силвија Аздреева, која се искачи на осумилјадникот К2

Утре во својот роден град Петрич ќе пристигне првата Бугарка што стапнала на осумилјадникот К2. Општина Петрич ги повикува сите жители во 19 часот во градскиот парк да ја споделат радоста на успехот и да и честитаат на нивната сограѓанка Силвија Аздреева.

Потсетуваме дека Силвија Аздреева стигна до највисоката точка на Каракорум во 11:50 часот (по локално време) на 28 јули 2023 година.

Успешниот напад на тешкиот врв девојката од Петрич го реализираше како дел од комерцијална експедиција по завршувањето на периодот на аклиматизација. Нејзиното искачување е со кислород и водичи.

Водачот на групата Elite Exped, Мингма Дејвид Шерпа, го собори сопствениот светски рекорд со тоа што стана првата личност во светот што се искачила на К2 шест пати.Слични Објави