|

Зошто медицинска сестра уби седум бебиња во Британија? Обелоденети можните мотиви

Причините на медицинската сестра Луси Летби за убиствата и обидите за убиства на доенчиња во британската болница каде што работела во 2015 и 2016 година можеби никогаш нема да бидат целосно објаснети. Но, обвинителството на поротниците им даде бројни можни мотиви за време на 10-месечното судење во Манчестер, кое штотуку заврши со пресуда за вина, пишува „Гардијан“

Летби уживала да „игра Бог“

Обвинителот Ник Џонсон сугерирал дека Летби уживала во „играњето на Бог“ со тоа што прво ги повредувала децата, а потоа ги предупредувала своите колеги за нивната влошена состојба.

Таа дала забелешки, кои обвинителите ги опишаа како „предвидувања на пропаст“, ​​бидејќи состојбата на некои од нејзините жртви се влошила. По последното убиство во јуни 2016 година, таа им рекла на лекарите: „Тој нема да излезе жив одовде, нели? Момчето на мајката која родила тројка и имало само неколку дена починало набргу. Летби, која во тоа време била во средината на 20-тите години, а дала слични коментари и во две претходни убиства.

Обвинителот Џонсон им кажа на поротниците: „Таа знаела што ќе се случи. Имала контрола над работите“.

Била воодушевена од смртта на новороденчињата

Родителите и медицинските сестри во неколку наврати опишале како Летби се однесувала чудно кога состојбата на некое новороденче почнувала да се влошува. Кога детето познато како „дете 1“ починало по повеќекратните напади од Летби, родителите на девојчето ѝ рекле на полицијата дека се сеќаваат на медицинската сестра како „се насмевнувала и зборувала за тоа како била присутна на првото капење и колку и се допаднало тоа“.

Џонсон сугерира дека „Летби била трогната од тагата и очајот на кои сведочела во таа соба“. За време на сведочењето таа одговори: „Апсолутно не, не е така“.

Летби, исто така, ги побарала семејствата на нејзините жртви на Фејсбук. Таа често ги пребарувала повеќето од нив во растојание од неколку минути барајќи изрази на тага, велат обвинителите. Ги барала на годишнините од смртта на нивните деца, па дури и ги пребарувала на Божиќ. Медицинската сестра во своја одбрана рече дека ги разгледувала профилите на секакви луѓе, не само на родителите на децата во одделението.

Летби го сакала вниманието на анонимен лекар

Обвинителството тврдеше дека Летби имала тајна врска со оженет лекар, кој работел во болницата и не може да биде именуван од правни причини, иако медицинската сестра постојано го негираше тоа.

СМС пораките што му беа прикажани на судот открија дека парот редовно си испраќал пораки, разменувале емотикони со љубов со срце и се сретнале неколку пати надвор од работа – вклучително и на еднодневен пат во Лондон – дури и откако Летби била отстранета од работното место во јули 2016 година.

Природата на нивната врска се вели дека е значајна: тој бил еден од лекарите кои биле викани кога кај новороденчињата одеднаш одело на полошо. Таа им наштетувала, беше споменато на судењето, за да го придобие неговото лично внимание. Летби го негираше тоа.

Се грижела за најболните бебиња

Како медицинска сестра од групата 5, Летби била квалификувана да се грижи за најболните деца во болничкото одделение. Ова значело дека таа често сакала да биде во единицата за интензивна нега.

Сведочејќи на судењето, таа се согласи дека работата ја сметала за помалку стимулативна кога била доделена на доенчиња на кои не им била потребна толкава медицинска помош.

„Јас сум злобна, јас го направив тоа“

Најблиските обвинители дојдоа до признание дека откриле рачно напишани лепливи белешки пронајдени во чантата на Летби по нејзиното апсење во јули 2018 година. „Јас сум злобна, јас го направив тоа“. Таа го напишала и ова: „Никогаш нема да имам деца или да се омажам. Никогаш нема да знам како е да се има семејство“.

Летби им кажа на поротниците дека белешките ги напишала откако била суспендирана од работа во очекување на истрага за необичните смртни случаи – и дека исто така содржеле многу молби за невиност.

Јасно е дека белешките им дале на полицајците вистински увид во умот на медицинската сестра како сериски убиец. А сепак, дури и тие никогаш не беа претставени на суд како дефинитивен доказ за нејзиниот мотив.

Летби беше прогласена за виновна за убиство на седум бебиња. Таа ги убила бебињата со вбризгување воздух, насилно хранење со млеко и труење со инсулин помеѓу јуни 2015 и јуни 2016 година, кога работела во болница во Честер, јави „Би-Би-Си“.Слични Објави