8 СОВЕТИ КАКО ДА ГИ СОЧУВАТЕ НОКТИТЕ ДОЛГИ И ЗДРАВИ

Долгите и здрави нокти се идеал за убавина. Тоа е причината зошто ние често ноктите ги правиме во козметички салон за да ја надоместат нивната природна должина. Сепак, знајте дека можете да ги оставите да растат и растат природно со само неколку совети! Бидете трпеливи и внимателни во врска со вашите нокти, а резултатите нема да изостанат!

# 1: ИЗБЕРЕТЕ СООДВЕТНА ТУРПИЈА

Редовно турпијање на ноктите е од суштинско значење за да се задржат ноктите силни и да се промовира раст. Идеалната турпија не треба да биде премногу груба, бидејќи тоа може да доведе до каменести пукнатини на ноктите, кои потоа се разделуваат. Затоа изберете полу-мазни турпии што нежно го турпијаат ноктот.

# 2: ИЗБЕГНУВАЈТЕ ХЕМИКАЛИИ

Дали забележавте дека вашите нокти изгледаат речиси неприродни по чистење на вашата куќа? Хемикалиите од повеќето производи за чистење дома предизвикуваат сушење и оштетување на ноктите. Затоа е клучно да ги правите сите домашни работи со гумени ракавици!

# 3: ТРУДЕТЕ СЕ ДА НЕ ГИ ТОПИТЕ НОКТИТЕ

По долго капење во бањата, забележувате дека ноктите ви се помеки и пофлексибилни. Ова е добро од време на време, но продолжената изложеност на вода ќе ги ослабне ноктите и ќе придонесе за нивно листање.

# 4: КОРИСТЕТЕ СУПЛИМЕНТИ

Витамините се исклучително важни за здрав и правилен раст на ноктите, а особено витамини во групата Б. Биотинот е додаток кој ја зголемува густината на ноктите, а подебелиот нокт значи помалку шанси за листање и пукање. Исто така, основни витамини за раст на ноктите се: Витамин Ц, Витамин А, проследено со минерали како железо, селен и протеини од зеленчук.

# 5: ВНЕСУВАЈТЕ ХРАНА СО НУТРИТИВИ ЗА РАСТ НА НОКТИТЕ

Тоа се: протеини (месо и билки), овошје и зеленчук, магнезиум (семки од тиква и темно чоколадо), морска храна (содржи цинк), биотин кој се наоѓа во јајца. Запомнете дека убавината доаѓа одвнатре!

# 6: НЕ ГИ СЕЧЕТЕ ЗАНОКТИЦИТЕ

Кутикулата е слој на кожата што ја покрива и штити матрицата на ноктите, каде се произведуваат нови клетки на ноктите, па затоа е важно правилно да се грижите за нив. Кога е целосно отстранета, матрицата е изложена на бактерии, потенцијално предизвикувајќи инфекција, со што се забавува растот на здравиот нокти.

# 7: ИЗВАДЕТЕ ГО ВАШИОТ ЛАК БЕЗ АЦЕТОН

Отстранувачите на лак што содржат ацетон се многу груби на природните нокти, и веднаш исушете ги, што резултира со лупење и пукање на ноктите на долг рок. Ова е причината зошто е идеално да се префрлиме на маслени отстранувачи без ацетон кои се подеднакво ефикасни без да се уништи плочката за нокти.

# 8: НЕ ГИ КОРИСТИТЕ НОКТИТЕ КАКО АЛАТКИ

Запомнете: колку пати сте се обиделе да отворите лименка, кутија, да олупите тврдоглава лепенка или да заковате нешто со нокти? Иако вашите нокти се силни, нежните слоеви лесно се оштетуваат. Затоа, не ги користете како алатка за сите горенаведени, туку свртете се кон вистинските алатки и чувајте ги ноктите за да растат брзо!